Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přístavy nemohou zabezpečit ochranu lodí při 500leté vodě
 
      Žádný z přístavů ani vývazišť v tuzemsku, a patrně ani v jiných zemích, není schopen zajistit lodím bezpečnou ochranu pro případ 250- až 500leté vody, která minulý týden protékala Labem. Prohlásil to dnes generální ředitel Povodí Labe Tomáš Vaněk.

 
Reagoval tak na současné spekulace o tom, proč se na rozbouřeném Labi objevilo několik utržených lodí. "Malé procento lodí ve zcela neovladatelných podmínkách přímo v rozbouřeném toku Labe obrovské síly vodního živlu prostě nevydrželo, utrhly se a samovolně nekontrolovatelně vypluly z přístavů či vývazišť," vysvětlil Vaněk.

Příčinami, proč minulý týden na rozvodněném Labi uplavalo několik nákladních lodí, se nyní zabývá policie. Ta šetří v součinnosti se Státní plavební správou okolnosti, za jakých se lodě uvolnily. Policie neuvedla, na čí popud se případem zabývá. Podání trestního oznámení kvůli nákladním lodím, které se při záplavách uvolnily na Labi, nevylučoval například ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Minulou středu a čtvrtek se na dolním toku rozbouřeného Labe uvolnilo nejméně 13 lodí. Některé z nich speciální jednotky potopily pomocí trhavin. Při odstřelu zahynul jeden člověk. Jedna loď poškodila železniční a silniční most v Děčíně, ostatní se podařilo ukotvit. S rozhodnutím krizového štábu Ústeckého kraje o likvidaci uvolněných lodí ředitel Povodí Labe souhlasí. Správnost těchto rozhodnutí podle něj podporuje též oprávněná snaha krizového štábu zabránit samovolnému odplutí uvolněných plavidel do sousedního Německa.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>