Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jordánsko se distancovalo od projektu na záchranu Mrtvého moře
 
      Jordánsko se v úterý distancovalo od projektu na záchranu Mrtvého moře dohodnutého v neděli na summitu o udržitelném rozvoji v Jihoafrické republice. Jordánský ministr zahraničí Marván Muašír sdělil v Káhiře novinářům, že pro realizaci projektu zatím nenastala pravá chvíle.

 
Některé arabské státy plán kritizovaly z toho důvodu, že předpokládá spolupráci Izraele s arabskou zemí, což je pro členy Ligy arabských států (LAS) nepřípustné. Na projektu, který má přečerpáváním vody z Rudého moře zabránit rychlému klesání hladiny v Mrtvém moři, mají spolupracovat Izraelci, Jordánci a Palestinci, tedy národy jejichž území s nejníž položeným bodem planety sousedí. Palestinská delegace přítomná na summitu kritizovala projekt už v Johannesburgu, protože podle jejích členů projekt předjímá nové vytyčení jordánsko-izraelské hranice na úkor palestinských území.

Arabští kritici projektu upozornili, že politika LAS zakazuje spolupráci arabského státu s Izraelem. Ekologové v JAR upozornili na rychle klesající hladinu Mrtvého moře. Je to důsledek využívání vod jeho přítoku - řeky Jordán - k zavlažování. Hladina klesá ročně asi o metr a při tomto tempu by mohlo podle ekologů Mrtvé moře do roku 2050 zcela zmizet. Plán dohodnutý v Johannesburgu počítal s výstavbou potrubí za 800 miliónů dolarů v délce 320 kilometrů. Jordánsko je kromě Egypta jediný arabský stát, který s Izraelem podepsal mírovou smlouvu. Záchrana Mrtvého moře měl být největší izraelsko- jordánský projekt od podpisu této smlouvy v roce 1994.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>