Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Saddámova "flotila" je již dlouho internována v Itálii
 
      ŘÍM Část vojenského loďstva Saddáma Husajna kotví již řadu let v italském přístavu La Spezia, aniž to válčící americko-britskou koalici jakkoli zajímá.

 
Jde o dvě korvety, které si dal Irák postavit v italských loděnicích v polovině osmdesátých let, od té doby jsou tam však z různých důvodů zadržovány, napsala agentura DPA.

Korvety pokřtěné Músá ibn Nusajn a Tárik ibn Saíd jsou posledními z větší zakázky, kterou si Iráčané v Itálii zadali. Již 18 let však stojí ve spezijském přístavu; nejprve nesměly odplout kvůli válce mezi Irákem a Íránem, pak kvůli irácké okupaci Kuvajtu v roce 1990 a nakonec kvůli embargu OSN na zbrojní dodávky bagdádskému režimu, které dosud trvá. Po celou dobu stojí zaplacené válečné lodě v La Spezii pod iráckou vlajkou a střeží je 12 iráckých vojáků. Zda někdy vyplují na moře, se dnes už dá pochybovat, protože jsou už značně zastaralé a rezatí. Jedna z korvet musela dokonce být nedávno vytažena do suchého doku ke kontrole kýlu. Členové irácké ostrahy, ačkoli jde o vojáky, mají už dávno trvalé povolení k pobytu v Itálii a smějí se po zemi pohybovat zcela volně.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>