Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Údaje o stavu řek a znečištění nádrží na internetu
 
      Nový vodohospodářský portál, který obsahuje například informace o stavu a průtoku významných tuzemských řek nebo údaje o znečištění ve vodních nádržích, vytvořilo na internetu ministerstvo zemědělství.

 
Stránka s adresou www.povodi.info je určena široké veřejnosti. Údaje jsou rozdělené do jednotlivých aplikací. Pomocí jedné z nich lze sledovat aktuální výši hladiny a průtok vody v řekách, včetně případných stupňů povodňové aktivity. Informace mají sloužit především lidem, kteří žijí v blízkosti vodních toků a jejichž majetky může ohrozit velká voda. Využít je mohou rovněž vodáci. Dále stránka nabízí údaje o znečištění v nádržích. U těch, co jsou ve správě státních podniků povodí, se sleduje stav znečištění podle koncentrace chlorofylu, průhlednosti a teploty vody včetně podrobných informací.

Lidé, kteří využívají přehrady ke koupání, tak mohou prostřednictvím barevné škály jednoduše zjistit stupeň rozvoje řas a sinic ve vodě. Portál také uvádí kompletní přehled stanovených záplavových území. Ke každému z nich je v tabulce uveden název toku, jeho kilometráž, délka záplavového území a vyznačení příslušného úseku vodního toku na mapě. Aplikace je určena občanům, kteří vlastní nemovitosti nebo je chtějí koupit v blízkosti řek. V dohledné době se připravuje rozšíření stránky. Měly by přibýt údaje o spadlých srážkách v jednotlivých povodích nebo informace o vývoji kvality vody ve významných vodních tocích.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>