Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výročí připadající na prosinec
 
      Obětí lupičů se 6.12. přede dvěma lety stal třiapadesátiletý Novozélanďan sir Peter Blake, legenda vyznavačů jachtingu a současně angažovaný ochránce životního prostředí.

 
V noci na 6. prosince 2001 jeho loď Seamaster kotvící v ústí Amazonky přepadla skupina šesti lupičů, kteří ho smrtelně postřelili a dva členy posádky zranili. Peter Blake, který se ve své vlasti těšil nesmírné popularitě, se svou devítičlennou posádkou právě uzavíral dvouměsíční expedici, při níž zkoumal vliv globálního oteplování na amazonský ekosystém.

Byl považován za jednoho z nejlepších jachtařů posledních dvou desetiletí: dvakrát vyhrál Americký pohár, pětkrát se zúčastnil závodu kolem světa a dvakrát při něm vyhrál všech šest etap, získal cenu Julese Verna za rekordní nonstop plavbu kolem světa a dvakrát byl vyhlášen nejlepším sportovcem Nového Zélandu.
Půl roku před smrtí ho oslovila OSN, aby pro ni pracoval jako zvláštní vyslanec pro životní prostředí. Šestice pachatelů byla krátce po svém činu dopadena a loni v červnu odsouzena k více než 206 letům vězení.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>