Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Právo: Chataři z Hracholusek na Plzeňsku stále válčí proti člunům
 
      2. července - Nekonečný boj proti motorovým člunům a skútrům vedou stovky chatařů z okolí Hracholuské přehrady na Plzeňsku. Dva roky se marně dožadují úplného zákazu plovoucích strojů.

 
Neuspěla ani petice s více než 1300 podpisy, která požaduje zařazení nádrže na seznam vodních ploch s úplným zákazem plavidel se spalovacími motory. Klid nepřinesl ani sezonní zákaz plavby. Píše to dnešní Právo v regionální příloze. Na Hracholusky plavidla se spalovacími motory mohou, jejich pohyb je neomezen, pokud dodrží rychlost pod předepsaný limit 25 kilometrů za hodinu. Omezení platí pouze pro plavidla plující "v kluzu" - skútry a kluzáky nesmějí na hladinu od poloviny června do půlky září. "Jenže skútry tady jezdí i přes léto, lítají mezi lidmi, co se koupou. Je to dost nebezpečné a hrozně hlučné. A to nemluvím o rychlých člunech," zlobí se chatařka Hana Mrázková. "Lidé by měli volat rovnou policii," řekla deníku Dagmar Vonášková z Povodí Vltavy, které nádrž spravuje. Policistům se ale málokdy podaří objevit místo, kde lidé své skútry nakládají nebo vykládají, uznal velitel policie ve Městě Touškově Miroslav Bozděch. Hlídkování ve člunu přímo na hladině je pro oddělení nákladné. "Letos jsme vyjížděli třikrát, z toho dvakrát v rámci cvičení. V plné sezoně určitě budeme vyjíždět častěji," slíbil.

Chataři tolerují jen parník a čluny policie nebo záchranářů. Do okolí Hracholusek se jezdí rekreovat velká část plzeňské aglomerace. Více než 1300 občanů už podepsalo protestní petici, kterou předali na krajský úřad. "Kraj inicioval změnu vyhlášky," uvedla mluvčí Alena Šatrová. Podle protestujících, které podporují okolní obce, rybářský svaz, ekologové a Povodí Vltavy, je nádrž úzkou plochou, sevřenou svahy hlubokého údolí, a pro provozování plavidel se spalovacími motory krajně nevhodná. Podobná vyjádření včetně petice už na ministerstvo dopravy mířila v roce 2002. Ministerstvo odpovědělo, že Hracholusky patří mezi účelové vodní cesty s rekreační plavbou a místní dopravou, ale bude uvažovat o zařazení přehrady do jiné přílohy. "Touto úpravou by v lokalitě byla povolena pouze veřejná vodní doprava a plavba plavidel plujících pomocí plachet a využívajících pomocný lodní spalovací motor," řekla mluvčí resortu Ludmila Roubcová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>