Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Mazurská jezera jsou ideální pro jachting
 
       6. srpna - Téměř průzračná voda, bohatá fauna i flora - tak nějak by se dala asi nejvýstižněji popsat Mazurská jezera. Oblíbené letovisko na severovýchodě Polska tvoří více než 90 menších a větších přírodních vodních ploch. Na jezerech, která jsou navzájem propojena kanály, prakticky neustále krouží jachty.

 
Jachting ostatně patří v Polsku už mnoho let k velmi oblíbeným sportům. Není to přitom zábava pouze pro ty bohaté. Na hladině jezer lze samozřejmě vidět velmi drahé jachty, avšak častěji člověk narazí na výpravy studentů buď s vlastní, nebo s pronajatou lodí.

Centrem vodácké oblasti je Gižycko se stejnojmenným městem vzdáleným necelých 300 kilometrů od Varšavy. Nachází se zde dvě jezera Mamry a Niegocin. Nabídka projížděk po nich je opravdu velmi bohatá. A také stojí za to. Cestou přírodními rezervacemi člověk narazí na malebná zákoutí, ve kterých může pozorovat třeba vodní ptáky. Podle místních se dá po Mazurských jezerech plout pořád a vždy je možnost obdivovat něco nového.

K tomu, aby se nezkušený "suchozemec" mohl vydat na plavbu, je však zapotřebí kromě lodi taky kapitán. Tím se na Mazurských jezerech může stát téměř každý. "Nabízíme řadu kurzů. Za dva týdny mohou zájemci získat oprávnění k řízení jachty prvního stupně," uvedl Mieczyslaw Konarzewski z místní půjčovny. Průkaz, který účastník kurzu na jeho závěr a po složení příslušných zkoušek obdrží, je mezinárodní, ale platí jen na "sladkou vodu", tedy pro jezera a přehrady, ovšem s výjimkou českých vod, kde platí pouze průkazy vydané Státní plavební správou. K výpravám na moře potřebuje zájemce absolvovat složitější školení. Dvoutýdenní kurz vyjde v přepočtu na 6000 korun, pronájem jachty pak přibližně na 1000 korun na den. Cena se samozřejmě liší podle velikosti a typu lodi, stejně jako podle ročního období.

Zprávy o půvabu Mazurských jezer lákají na severovýchod Polska turisty z řady zemí. V kempech lze potkat návštěvníky z Nizozemska, Německa nebo také z Česka. Také mimo vodu je oblast Mazurských jezer zajímavá. Například přímo v Gyžicku se nachází evropská technická rarita - otočný most. Pochází z konce 19. století. Výjimečný je tím, že se jako většina podobných mostů nezvedá nahoru, ale pomocí různých převodů odsouvá stranou. Za vidění stojí také zdejší zámky a tvrze a na své si přijdou rybáři. S rostoucím zájmem turistů se ale objevují i místa se známými nápisy "Zimmer frei", hlučnými restauracemi a nočními diskotékami. Příkladem mohou být Mikolajky poblíž asi největšího jezera Śniardwy. A tak před cestou k Mazurským jezerům by si měl turista zjistit a vybrat, kam chce jet, aby pak třeba kuňkání žab nezaniklo v dunivé hudbě linoucí se z nedalekého baru.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>