Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Atény 2004 - Půjdou po mně, ví Lenka Šmídová před poslední olympijskou rozjížďkou
 
      20. Srpna, 20,41 hod - Lenku Šmídovou dělí jedna rozjížďka od olympijské medaile. Před poslední jedenáctou jízdou aténské regaty je na stříbrné pozici, už se jí dokonce honilo hlavou, co si vezme při vyhlašování na sebe.

 
Ale vzápětí si dala políček, protože si uvědomila, že soupeřky po ní půjdou zostra a pokusí se jí medaili sebrat. Olympijský závod je podle ní příšerný: bojuje se o každou píď a soupeřky jsou nepříjemnější než jindy. "Je to olympiáda a pro nás je medaile nejvíc, čeho můžeme dosáhnout," vysvětlila Šmídová, proč po sobě závodnice doslova jdou. Pokud se v neděli pojede, pak bude bojovat o medaile se zatím třetí Dánkou Signe Livbjergovou a čtvrtou Sarah Blanckovou z Austrálie. První Norka Siren Sundbyová má výrazný náskok 20 bodů na Šmídovou a je prakticky jistou vítězkou soutěže.

"Bude to opravdu tuhý boj. Očekávám, že za dva dny zas dojde k něčemu nečistému, protože půjde o medaile," uvažovala Šmídová. Česká jachtařka má jednu diskvalifikaci, která se jí bude škrtat, a proto si nemůže dovolit žádný špatný výsledek. Dánce a Australance se zatím odečítá nejhůře patnácté místo, a proto by je horší výsledek moc nebolel. "Mohou mi kvůli tomu škodit. Když se k tomu jedna z nich odhodlá a dojede se mnou vzadu, tak bych tím pádem zřejmě o medaili přišla," konstatovala Šmídová. Bránit se nátlaku soupeřek může dobrým startem. "Musím jet chytře. Nedat jim šanci, aby mě dostaly," řekla Šmídová. "Je tam tisíce možností, jak mi můžou škodit," doplnila jachtařka, která využije sobotní volný den k návštěvě dráhové cyklistiky. Ještě má šanci, že už druhá zůstane, pokud se nedělní rozjížďka neuskuteční. "To by bylo úplně nejlepší," udělalo by jí radost, kdyby se naplnila předpověď a nefoukalo víc než dva metry za sekundu. V tom případě by platily současné výsledky.

Čekat na start mohou závodnice v neděli až do čtvrté hodiny odpolední. O medaili už Šmídová přemýšlela na konci osmé rozjížďky. "Co já si vezmu při vyhlašování na sebe," říkala si, ale hned podobné představy zahnala. Její náskok totiž není veliký, aby se mohla opájet pocitem jistého stříbra. "Opravdu o to můžu přijít. Se sedmibodovým náskokem se toho dá udělat hodně," doplnila. Otrávená už je Šmídová z řešení protestu, kvůli kterému má diskvalifikaci. Tu na ni za údajnou kolizi podala vedoucí Sundbyová. "K žádnému dotyku nedošlo. Pořád hledám důkazy, abych dokázala, že to bylo čisté," řekla Šmídová. Vzápětí ale dodala, že i kdyby se video našlo, šance uspět je mizivá. Mrzí ji, že diskvalifikaci má kvůli Norce, se kterou kamarádila. "Ona mi to vysvětlila, že na ni byl spáchaný taky svinský protest, a když se tak chovají ostatní týmy, bude se chovat stejně," uvedla Šmídová. Měla pocit, že ji Sundbová úmyslně nahání. "Schválně do mě najížděla, aby vyvolala kolizní situaci. To nebylo jakoby náhodou," domnívá se. Olympijská regata je psychicky vyčerpávající. Na jachtařce je na první pohled zřetelné, že za pět dnů a deset jízd zhubla a je unavená. "Je to strašně psychicky náročné, už po dvou dnech jsem byla hotová. Teď je to lepší, protože jsem zlepšila výsledky," uvedla.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>