Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Objevitel Titaniku znepokojen poškozením slavného vraku
 
      29.listopadu - Robert Ballard, který v roce 1985 objevil na dně Atlantského oceánu vrak Titaniku, letos slavnou loď navštívil znovu a je zděšen škodami, jež za sebou zanechali návštěvníci a lovci suvenýrů.

 
Vyplývá to z článku, který o své letošní expedici k Titaniku napsal pro prosincové číslo zeměpisné revue National Geographic. Ballard letos v létě používal při průzkumu Titaniku, který se potopil 14. dubna 1912 v severním Atlantiku po srážce s ledovcem, na dálku ovládané ponorky bez posádky. Snímky z těchto ponorek porovnal s fotografiemi z roku 1985. Nejvýraznější škody zaznamenal Ballard na palubě lodi. Ponorky návštěvníků, které na Titaniku "přistávaly", palubu na mnoha místech probořily. Také z okolí lodi bylo posbíráno množství předmětů. Ze samotného Titaniku již není co odnést, řekl Ballard v telefonickém rozhovoru. Oproti roku 1985 například ze stěžně zmizel zvon a mosazné světlo. Návštěvníci si také z hloubky 3750 metrů odnesli i mince, jídelní nádobí, lampy, kompas a šperky, uvedl Ballard, podle něhož je okolí lodi nyní poseto odpadky.

Výzkumník svou návštěvu také popsal v knize Return to Titanic: A New Look at the World's Most Famous Lost Ship (Návrat na Titanic: Nový pohled na nejslavnější potopenou loď). Na budoucnost Titaniku existují dvě skupiny názorů. Podle jedné by měl být vrak vyzdvižen. Podle další, k níž patří i Ballard, by se loď měla stát památníkem připomínajícím 1523 obětí tohoto námořního neštěstí. Ballard proto bude tento týden lobbovat v Senátu, který má ratifikovat dohodu o ochraně vraku Titaniku. Dohodu již loni podepsala Británie. Ballard doufá, že se k ní připojí i Rusko a Francie, odkud vyplouvá k Titaniku řada výprav.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>