Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rusové prodali svou poslední námořní loď pro spojení s vesmírem
 
      11. prosince - MOSKVA - Poslední loď ruské námořní "kosmické flotily" byla prodána v aukci.Loď Kosmonaut Georgij Dobrovolskij, která sloužila pro spojení s kosmonauty na oběžné dráze, koupila společnost zaregistrovaná na ostrovech St. Kitts a Nevis.

 
Kupec zaplatil za unikátní vědeckou laboratoř 24,6 milionu rublů (asi stejně korun). Někdejší pýcha ruské flotily ale bude s největší pravděpodobností rozebrána do šrotu. Podobných lodí měl Sovětský svaz v době své největší vesmírné slávy jedenáct. Lodě vybavené obřími speciálními anténami pluly po světových mořích v blízkosti rovníku, přijímaly signály z vesmíru a odesílaly je na pevninu. V současnosti už nejsou podobná zařízení potřeba - spojení s kosmonauty zajišťují družice. "Dnes se vše, co bylo kdysi na celé lodi, vejde na jeden stůl," uvedl mluvčí Federální kosmické agentury Vjačeslav Daviděnko.

Rusko začalo svou námořní kosmickou flotilu rozprodávat v roce 1996. Loď Kosmonaut Georgij Dobrovolskij byla poslední na řadě. Z jedenácti plavidel zůstane v Rusku pouze Kosmonaut Viktor Pacajev kotvící v Kaliningradu. Třebaže je plně provozuschopné, slouží dnes už pouze jako muzeum. Také Dobrovolskij stál poslední dva roky v kaliningradském přístavu na baltském pobřeží. Loď dlouhá 122 metrů a o výtlaku 9000 tun byla postavena v roce 1968, speciální technická aparatura na ni byla dodána o devět let později. K vybavení patřily například čtyři šestimetrové radioantény sloužící pro spojení s vesmírem a dvě desítky laboratoří. Podle zástupce Ruské kosmické agentury, kterého citovala agentura ITAR-TASS, byla loď v havarijním stavu. Bývalá posádka a někteří ruští vědci se ji přesto snažili zachránit. Své návrhy na přebudovaní plavidla na vědecké pracoviště nebo plující nemocnici posílali i prezidentovi Vladimiru Putinovi. Peníze na záchranu se ale nakonec nenašly.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>