Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
"Kmotrem" rybářské lodi pro oběti cunami na Srí Lance je Cimrman
 
      7. března - KOLOMBO - Humanitární organizace ADRA dokončuje na Srí Lance výrobu 100 rybářských lodí, čímž pomáhá místním rybářům vrátit se zpět do života, který žili před vzedmutím ničivé vlny cunami v prosinci 2004.

 
Mezi prvními vyplula na moře loď pojmenována DMS ASIE, která je symbolem rozsáhlého dárcovství prostřednictvím SMS zpráv. Jedna z posledních lodí byla pokřtěna jménem českého génia Járy Cimrmana. Výrobu rybářských lodí inicioval Sudheer Magage, lékař narozený na Srí Lance, který nyní žije v České republice. Spolu s dalšími členy organizace ADRA navrhl projekt a zapojil do něj srílanské rybáře. Tak vznikla dílna, kde se vyrábějí motorové i bezmotorové lodě ze sklolaminátu. ADRA pokřtila lodě také jmény českých dárců a měst. "Výroba lodí je způsob pomoci, který umožňuje lidem v postižených oblastech vrátit se do života, jaký žili před katastrofou," říká ředitel české pobočky občanského sdružení ADRA Jan Bárta.

Na kontě organizace ADRA na pomoc jihovýchodní Asii se sešlo od dárců více než 126 milionů Kč, z čehož je podporována i výstavba domů, škol, obnova vodních zdrojů, zdravotnická a psychosociální podpora. Češi na pomoc Indonésii, Thajsku, Srí Lance a dalším zemím, v kterých po zaplavení pobřeží zahynulo přes 200.000 lidí, poslali celkem kolem 360 milionů korun a v přepočtu na jednoho obyvatele se řadí k předním světovým dárcům.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>