Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bratr kandidátky na prezidenta prý potopil loď Greenpeace
 
      1. října - Paříž - Jeden z bratrů francouzské levicové političky Ségolene Royalové, která je podle průzkumů horkou favoritkou francouzských prezidentských voleb v příštím roce, prý nastražil bombu na loď ekologické organizace Greenpeace Rainbow Warrior,

 

kterou v roce 1985 vyhodila do povětří francouzská tajná služba. Pochlubil se tím v médiích další ze sourozenců Royalových.
"V té době byl Gérard poručíkem a pracoval pro DGSE v Asii. V roce 1985 ho povolali na Nový Zéland, aby v přístavu Auckland spáchal sabotáž na Rainbow Warrior," řekl Gérardův mladší bratr Antoine v bulvárním listu Le Parisien. "Později mi vykládal, že to byl on, kdo položil na loď Greenpeace bombu," dodal s tím, že sestra se o všem dozvěděla zcela nedávno.

Francouzští agenti vyhodili Rainbow Warrior do povětří v noci z 9. na 10. července 1985, aby tak zabránili Greenpeace vyplout k atolu Mururoa na protest proti zamýšleným francouzským jaderným pokusům. Při sabotáži přišel o život fotograf Fernando Pereira. Novozélandští policisté však zatkli dva agenty DGSE, majora Alaina Mafarta a kapitánku Dominique Prieurovou, kteří se vydávali za manžele. Vypukl jeden z největších skandálů éry socialistického prezidenta Francoise Mitterranda, věc se dostala před soud a francouzská vláda musela vyplatit Greenpeace odškodné.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>