Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do roku 2030 se prý Asie oteplí o 2 stupně, moře stoupne o 16 cm
 
      20. října - Sydney - Globální změny klimatu mohou mít v budoucnu zničující vliv na některé asijské země.

 
Podle zprávy, kterou zveřejnila australská vládní vědecká organizace Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, se teploty v západní Asii do roku 2030 zvýší v průměru o dva stupně Celsia, hladina moře se může zvednout o 16 centimetrů a do roku 2070 až o půl metru.

Vyšší teploty spolu s měnící se intenzitou srážek budou podle vědců způsobovat vznik četnějších tropických bouří, monzunů a záplav. V této souvislosti se zvýší i nebezpečí epidemií malárie, horečky dengue a dalších infekčních nemocí.

Vyšší hladina oceánu může vyhnat z domovů miliony lidí. Nebezpečí se týká zejména níže položených oblastí Bangladéše, Vietnamu nebo Číny, stejně jako mnoha ostrovů v Tichém oceánu. Podle autora rozsáhlé studie Bena Prestona hrozí, že klimatické změny tvrdě zasáhnou hospodářství zmíněných zemí.
"Mnohé z těchto států spoléhají na zemědělství jako na zdroj obživy a podstatnou část své ekonomiky," uvedl Preston. Oteplování tak může jejich hospodářství významně nabourat. Stejně negativní vliv má mít klima na turistický ruch nebo na možnosti rybolovu, protože se dotkne zejména regionů, které mají přístup k moři.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>