Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Londýn dostal neobvyklou návštěvu - letadlovou loď Illustrious
 
      23. listopadu - Londýn dostal neobvyklou návštěvu. Po řece Temži až k mrakodrapům podnikatelské čtvrti přijela vlajková loď Královského námořnictva HMS Illustrious, známá mezi mořskými vlky jako Lusty.

 
Námořníci z Lusty se podíleli na připomínce Dne válečných veteránů a na palubě této lodi byl také oznámen program oslav 25. výročí války o Falklandy, které připadne na příští rok. Bylo to symbolické, protože Falklandy byly první bitva, jíž se Illustrious zúčastnila, a navíc do ní vplula přímo z loděnic. Do Londýna zase připlula prakticky bez zastávky od břehů Libanonu, kde před časem zajišťovala evakuaci Britů a občanů britského Společenství.

Lusty je vlajkovou lodí britského Královského námořnictva, takže z její operační místnosti by kapitán Tim Fraser řídil operace nejen vlastní posádky, ale celé bojové flotily. Kapitán řekl ČTK, že podle jeho názoru má nejlepší práci na celém světě.

Projížďka po Temži pro něj ale byla stejnou novinkou, jako pro skupinu novinářů, které námořnictvo pozvalo při této příležitosti na palubu. Loď o výtlaku 23.000 tun, délce 210 metrů a šířce 36 metrů a s plnou posádkou 1100 námořníků a pilotů má pod sebou v Temži místy jen tři metry vody.
Při plavbě ji čekaly dva obtížné manévry - proplout temžskou protipovodňovou zábranou, kdy měla na každém boku jen asi deset metrů místa, což místní lodivod označil jako "spoustu vody".
Druhým manévrem bylo otočit se před Greenwichem do protisměru, aby měla příď směrem k moři a mohla co nejrychleji Londýn opustit, kdyby to bylo nutné. Otočka proběhla stejně bravurně jako průjezd bariérou a největším zážitkem byla patrně pro zákazníky kavárny na nábřeží, kteří si přišli na odpolední čaj a najednou měli před sebou příď letadlové lodi.

A ještě skotského dudáka na "skokanském můstku", jak se říká vyzdvižené části přídě, která slouží jako konec startovací dráhy pro letouny Harrier, kterými je Lusty vybavena. Protože pro námořníky je vjezd do Londýna stejný svátek jako pro Londýňany, provedli ho s plnou parádou, a k té patří nejen nástup na palubu, vlajkosláva, ale také skotské dudy.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>