Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Arabském moři se srazila americká ponorka a japonský tanker
 
      Tokio 9. ledna - V Arabském moři se v pondělí večer srazila americká jaderná ponorka s japonským ropným tankerem. Při kolizi nebyl nikdo zraněn a do moře neunikla ropa ani jaderné palivo, informovala americká armáda a vlastník tankeru.

 
Útočná ponorka Newport News narazila do obřího tankeru Mogamigawa ve 22:15 místního času (20:15 SEČ) v rušném, 54 kilometrů širokém Hormuzském průlivu, který je hlavní vodní cestou pro světový transport ropy. Na palubě tankeru, směřujícího z Perského zálivu do Singapuru, bylo osm Japonců a 16 Filipínců.
"Díkybohu nebyli žádní námořníci ani obchodníci zraněni," prohlásil Charlie Brown, mluvčí americké páté flotily, která má základnu v Bahrajnu. "Rozsah škod se stále posuzuje, ale obě lodě byly schopny plavby," dodal s tím, že již bylo zahájeno vyšetřování příčin nehody.

Ponorka, která byla ponořena pod hladinou, narazila do zádě tankeru. Podle amerického námořnictva však nebyl zasažen jaderný reaktor sloužící k pohonu této ponorky, jehíž úkolem je hlídkovat v Perském zálivu a v přilehlých mořích.
Velitel páté flotily Kevin Aandahl uvedl, že ponorka, která má mimo jiné bránit pašování zbraní do Somálska a Iráku či jaderných komponentů do Íránu, se kvůli zjištění škod vynořila nad hladinu.
Japonský tanker kvůli posouzení přesného rozsahu poškození zakotví ve Spojených arabských emirátech, sdělila mluvčí společnosti vlastnící plavidlo.
V roce 2001 při střetu americké ponorky s japonskou rybářskou lodí zahynulo poblíž Havaje devět lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>