Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
FAO se obává o osud některých druhů ryb žijících v oceánech
 
      Řím - Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je hluboce znepokojena nadměrným lovem některých druhů ryb, které žijí na volném moři, a vyzývá k rozumnějšímu využívání světových mořských lovišť s cílem zabránit jejich vyčerpání.

 
Z mořských lovišť, které FAO kontroluje, je 17 procent využíváno nadměrně, sedm procent je částečně vyčerpáno a jen jedno procento se obnovuje.

Tyto údaje jsou podobné již 15 let, ale FAO zdůraznila, že je hluboce znepokojena osudem některých druhů ryb, které se loví částečně nebo zcela v otevřeném moři, tedy mimo jurisdikci jednotlivých států. Jde například o žraloky, kteří jsou velcí migranti. V čele těch ryb, jejichž lov je neúměrně intenzívní, jsou treska, mořská štika, kambala, mník mořský, žralok veliký či tuňák australský.

"Přestože tato loviště (pod kontrolou FAO) představují jen malou část mořských zdrojů, jsou klíčovými indikátory stavu ekosystému v oceánech," uvedl náměstek generálního ředitele organizace Ičiró Nomura.

Nomura apeloval na členské státy, aby přistupovaly k rybolovu uvážlivěji a efektivněji, aby se vyčerpané zásoby ryb mohly obnovit a dále se nesnižovaly.

V roce 2004 bylo z moří vyloveno 95 milionů tun ryb a dalších 45,5 milionů tun bylo vyprodukováno v chovech. Celková tržní cena těchto ryb činila 5,43 miliard eur (přes 150 miliard Kč).

105,6 milionu tun bylo určeno pro konzumaci lidí, což je v průměru 6,6 kilogramu na osobu na rok. Ryby tvořily asi 20 procent příjmu živočišných proteinů.

Největším dodavatelem ryb je Čína (47,5 miliony tun v roce 2004, z toho 16,9 milionu tun bylo vyloveno a 30,6 milionu tun vyprodukováno v chovech.

Peruánské ančovičky jsou nejvíce loveným druhem. V roce 2004 jich bylo vyloveno 10,7 milionů tun. Za nimi následuje treska pollak (2,7 milionu tun).

Ryby z chovů dále dobývají trhy a jejich podíl vzrostl jen za rok 2004 o 32,4 procenta.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>