Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pokuty loděnicím a výrobci můstku za tragédii na Queen Mary 2
 
      Paříž 11. února - S pokutou 177.500 eur (4,67 milionu korun) vyvázly dnes francouzské loděnice Chantiers de l'Atlantique a výrobce osudného můstku společnost Entel ze soudního procesu kvůli tragédii na nejluxusnější dopravní lodi světa Queen Mary 2 v listopadu 2003.

 
Při zřícení můstku na loď těsně před jejím dokončením tehdy zahynulo 16 lidí a dalších 29 bylo zraněno. Osm obviněných zaměstnanců obou společností bylo obžaloby zproštěno.
Soud v Saint-Nazaire, kde se loď stavěla, dnes uznal loděnice odpovědnými z nedostatečných kontrol a výrobce lávky z nerespektování pravidel při její výrobě. Pokuta je ale pro oba nakonec nižší než možné maximum 225.000 eur, které žádal prokurátor.
Rozsudek vzbudil rozhořčení příbuzných obětí neštěstí. "Zabili je podruhé," prohlásila v televizi LCI jedna žena. Podle dalších měly být vyneseny přinejmenším podmínečné tresty vězení.

Tragédie se stala během dne otevřených dveří, kdy si luxusní plavidlo, považované za pýchu loděnic, šli prohlédnout příbuzní a přátelé lidí, kteří na jeho výstavbě pracovali. Přetížená lávka se zřítila z výšky 15 až 20 metrů. Na místě zemřelo 12 osob, další čtyři v nemocnici. Někteří z těch, kdo přežili, utrpěli velmi těžká zranění a byli doživotně zmrzačeni.

Obě společnosti před soudem svrhávaly odpovědnost za neštěstí jedna na druhou a žádaly, aby byly obžaloby zproštěny. Výrobce lávky tvrdil, že byla použita v rozporu s tím, k čemu byla určena, loděnice tvrdily, že byla vadná.

Queen Mary 2 je nástupkyní legendární obří lodi, která se proslavila jako jeden z vrcholů luxusu ve třicátých letech. Má kapacitu 2600 pasažérů a pracuje na ní 1250 lidí. Původní Queen Mary je nyní využívána jako hotel v Long Beach v Kalifornii.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>