Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatsko zakázalo turistům dovoz masa a mléčných výrobků
 
      Praha 1. června - Od 1. června začne pro turisty mířící do Chorvatska platit zákaz dovozu masa, mléka a výrobků z nich. Na rozhodnutí chorvatského ministerstva zemědělství upozornilo české velvyslanectví v Záhřebu. Dodržování nařízení budou na hranicích i na letištích kontrolovat chorvatští celníci.

 
Podle českého velvyslanectví jde o implementaci nařízení Evropské komise do chorvatského práva. Zákaz platí pro všechny země včetně členů EU; pro členské země však bude zrušen dnem vstupu Chorvatska do unie.

"Osobní zásilky zakázaných produktů budou cestujícím odebrány a v souladu s platnými předpisy zlikvidovány," píše se v nařízení. Kontrola může navíc rozhodnout, že likvidaci zaplatí turista. Cestující by si tak měl dávat pozor například na domácí řízky, salámy nebo jogurty. Naopak kojenecká strava v neporušeném obalu je povolena.

Zákaz dovozu některých potravin je v krátké době již druhou komplikací pro české turisty, kterých do Chorvatska každoročně míří až 900.000. Počátkem května bylo zveřejněno omezení pro cestování dětí na Jadran. Děti do 18 let cestující bez rodičů měli mít sebou podle původního znění notářsky ověřený souhlas od zákonných zástupců, navíc úředně přeložený.

Po protestech českých cestovních kanceláří i českého zastupitelství Chorvaté nakonec požadavky zmírnili. Nyní stačí formulář s podpisem rodičů, v případě dětských zájezdů musí organizátor předložit jmenný seznam dětí v angličtině či chorvatštině.

Zmatky kolem chorvatské legislativy však řadu Čechů od cesty do Chorvatska odradily. Alespoň to tvrdí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle ní se prodej zájezdů na Jadran téměř zastavil.

"Vysoký počáteční zájem o zájezdy do Chorvatska byl na čas ochlazen na bod mrazu nejasnými informacemi o omezení vstupu do Chorvatska pro děti," uvedl marketingový ředitel CK Nev-Dama Jan Herget.

Podle mluvčího AČCKA Tomio Okamury se zájem o Chorvatsko dosud nepodařilo znovu vzkřísit. Cestovní kanceláře tak sáhly až k 30procentním slevám, aby minimalizovaly ztráty.

S Okamurou však nesouhlasí Chorvatské turistické sdružení, které odmítá souvislost slev s chorvatskou legislativou. "Pokud část cestovních kanceláři snížila ceny pobytu v Chorvatsku, je to jejich komerční právo, ale v žádném případě nemůžeme souhlasit s tvrzením, že to jakkoliv souvisí se zákonem o vstupu nezletilých osob do Chorvatska," uvedlo dnes sdružení.

Podle šéfa sdružení Antuna Plenkoviče kanceláře spíše upravují nereálnou kalkulaci cen z počátku roku a se zpožděním reagují na silnou korunu. Nový zákon Plenkovič hájí. Jde prý o ochranu dětí, které se v Evropě čím dál častěji stávají obětí únosu. Jak ale dodal Plenkovič, Chorvatsko je v počtu zmizelých dětí na posledním místě.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>