Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Izraelský plavčík našel 2500 let starý námořnický talisman
 
      Jeruzalém 15. července - Izraelský plavčík našel při pravidelném ranním tréninku vzácný talisman, jímž se ve starověku chránily posádky lodí před uhranutím.

 
Mramorový disk s otvorem ve středu je starý 2500 let a i když byly tyto amulety ve Středomoří užívány často, do rukou historiků se zatím dostaly jenom čtyři kusy, napsal izraelský deník Haarec.Plavčík David Šalom se vydal jako každé ráno zaplavat si na pláž v izraelském pobřežním kibucu Palmachim, do míst, kde se kdysi rozkládalo starověké Javne Jam. Při plavání ho zaujal kulatý předmět na dně a potopil se pro něj. Svůj nález pak předal úřadu pro starověké památky, podle něhož v mnoha jiných případech tyto amulety zřejmě skončily v kapsách nálezců.

Kamenný kruh pochází z 5. nebo 4. století před naším letopočtem, má v průměru 20 centimetrů a uprostřed otvor, kolem něhož jsou ještě patrné zbytky dvou namalovaných kroužků. Z jedné strany je plochý, z druhé vypouklý a posádky ho většinou připevňovaly na přídě svých lodí. Měl představovat oční zornici a chránit před uhranutím.

"Z maleb na keramice víme, že právě takové kroužky bývaly na přídích lodí, aby je chránily před uhranutím a závistí. Měly také pomáhat při navigaci a byly jakýmsi předsunutým okem, které hledělo kupředu a varovalo před nebezpečím," řekl Jaakov Šarvit z námořního oddělení správy historických předmětů.

Přístavní město Javne Jam bylo obýváno od doby bronzové do středověku, moderní Javne se nachází nedaleko. Od 80. let minulého století se při archeologických pracích v jeho blízkosti našly kotvy, závaží, rybářské náčiní, pece, nádoby na uskladnění i vaření z pozdní doby bronzové a z perského, byzantského i římského období.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>