Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Povodí Vltavy v sobotu zvýší hladinu Slap kvůli zazimování lodí
 
      Praha 3. října - Povodí Vltavy v sobotu mimořádně zvýší hladinu vodní nádrže Slapy tak, aby majitelům plavidel a plovoucích zařízení usnadnilo jejich odklizení před začátkem zimního období. Od 7. října začne hladina kvůli plánované opravě břehů nádrže klesat

 
"S ohledem na ukončení plavební sezóny na vodním díle Slapy bude v sobotu udržována hladina nad kótou 270 metrů nad mořem. Je to 90 centimetrů nad minimální hladinou pro rekreační období a 60 centimetrů pod maximální hladinou vody v nádrži.

Podobným způsobem postupovalo Povodí Vltavy už v květnu, kdy chtělo naopak umožnit majitelům spustit rekreační plavidla na řeku. V letním období se hladina nádrže Slapy pohybuje s ohledem na aktuální hydrologickou a provozní situaci v rozmezí od 269,10 do 270,6 metru nad mořem. Některé lodě jsou ale přes zimu umístěny na březích nad úrovní maximální hladiny. Na žádné jiné vltavské přehradě nelze z provozních důvodů podobný postup použít.

Od 7. října začne hladina pozvolně klesat až na kótu asi 266 metrů, které by měla dosáhnout na konci října. Důvodem je plánovaná oprava břehového opevnění nádrže Slapy. Toto omezení potrvá do 29. října 2009.

Povodí Vltavy pečuje na území o celkové rozloze 28.708 kilometrů čtverečních o 4877 kilometrů vodních toků, 18 vodních děl, 18 plavebních komor, 46 pohyblivých a 285 pevných jezů a 17 malých vodních elektráren.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>