Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jeden námořník zemřel při požáru na ruské letadlové lodi
 
      Moskva 7. ledna - Na ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov při manévrech u řeckých břehů vypukl požár, který si vyžádal život jednoho námořníka.

 
Oznámila to dnes agentura Interfax. K neštěstí došlo v úterý večer, úmrtí námořníka však ruská flotila potvrdila až dnes.

Admirál Kuzněcov, který Rusové označují za těžký letadlový křižník, nyní vede skupinu lodí ruské Severní flotily, která se účastní společných cvičení s Řeckem v jihovýchodním Středomoří.

"Večer 6. ledna okolo osmi hodin moskevského času (18:00 SEČ) na křižníku Admirál Kuzněcov při startech letadel vypukl požár. Při hašení se bohužel jeden námořník z řad povolaných branců udusil dýmem," sdělil agentuře nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. Požár byl zlikvidován a způsobil podle tohoto zdroje jen nepatrné škody.

"V jedné z příďových kajut strojního oddělení těžkého letadlového křižníku vznikl požár. V důsledku otravy dýmem zahynul námořník narozený v roce 1985," posléze uvedl mluvčí vojenského námořnictva Igor Dygalo. Dodal, že loď nebyla vážněji poškozena.

Příčiny neštěstí se vyšetřují. Podle ruských médií mohl požár způsobit zkrat či porucha palivového systému.

Loď se nyní nachází v jednom z tureckých přístavů. Podle Interfaxu se nejspíše zúčastní druhé etapy cvičení s řeckým námořnictvem, která má začít v neděli jižně od Kréty s účastí ruských palubních letadel.

Admirál Kuzněcov byl postaven v polovině 80. let v loděnicích v Nikolajevu a do služby zařazen na počátku 90. let. Loď však byla plně dokončena až o čtyři roky později. Plavidlo o délce 300 metrů má plný výtlak až 67.500 tun; na palubě nese podle různých zdrojů přibližně tucet stíhaček Suchoj i kolmo startující letouny Jak a vrtulníky Kamov, vyzbrojena je také protilodními řízenými střelami, protiletadlovými raketami a hlubinnými bombami. Není vybavena katapultem, ale letadla startují za pomoci "skokanského můstku". Jde o jedinou loď této třídy, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dostavěna a Ukrajina ji údajně prodala do Číny s podmínkou, že se z ní nestane bojové plavidlo. Měla se přestavět na plovoucí kasino.

Loď byla několikrát přejmenována, údajně na Rigu, Leonid Brežněv a Tbilisi, než nakonec dostala jméno podle admirála Nikolaje Gerasimoviče Kuzněcova, který velel sovětskému námořnictvu za druhé světové války.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>