Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dnes v noci vypluje poprvé v historii na vltavskou hladinu u Hergetovy cihelny šest benátských gondo
 
      Praha 13. května (ČTK) -V noci na počest Nepomuckého vyplují v Praze benátské gondoly.

 
Ve čtvrtek ve 14:00 by k nim měla přibýt takzvaná Quatordesona, největší benátská gondola vůbec. Novinářům to dnes řekl Ulrico Bovo, předseda sdružení Benátčanů žijících v Praze. Stane se tak v souvislosti s oslavami 280. výročí svatořečení Jana Nepomuckého, které pořádá Muzeum Karlova mostu ve spolupráci s Rytířským řádem křižovníků s červenou hvězdou.

"Jan Nepomucký je patron mostů a plavců. I když se to v posledních padesáti šedesáti letech hodně ztratilo, kult Jana Nepomuckého byl v Benátkách hodně rozšířený, dokonce jsou tam kostely, které jsou věnovány svatému Janu Nepomuckému. V benátském duchovním světě byl hodně přítomný," řekl ČTK Bovo.

Ve čtvrtek odpoledne budou gondoliéři zpívat na Čertovce. V pátek od 21:00 se pak pod Karlovým mostem budou konat Svatojánské Navalis, vodní slavnosti s gondolami, barokní iluminací a ohňostrojem. Svatojánské Navalis, vodní slavnosti odkazující na Jana Nepomuckého, se z popudu věřících konaly poprvé 15. května 1715. Jan Nepomucký byl blahoslaven roku 1721 a svatořečen 19. března 1729.

Kromě 25 metrů dlouhé Quatordesony se 14 gondoliéry budou v Praze dvě černé gondoly pro pět cestujících se dvěma gondoliéry a čtyři původně barokní nákladní gondoly se šesti veslaři pro až osm cestujících, takzvané caorliny a bately. Gondoly zapůjčily sportovní kluby Voga Veneta Mestre a Voga Veneta Riviera del Brenta. Veřejnost nebude mít na gondoly přístup. "Je tam jeden velký problém, a to je pojištění," vysvětlil Bovo. Gondoly přijely z Benátek dnes dopoledne.

Gondoly jsou lodě s mělkým dnem, stavěné tak, aby je mohlo pohánět jen jedno veslo. První písemné zmínky o nich pocházejí ze 7. století. Tradičně se pro Benátky stavěly v Tyrolsku, což je podle Bova spojuje s Prahou. Titíž lodní mistři totiž roku 1550 pro císaře Ferdinanda I. vyrobili takzvané naháče, které brázdily Vltavu v Praze.

V sobotu bude otevřena v Muzeu Karlova mostu výstava Svatý na mostě, věnovaná Janu Nepomuckému, která potrvá do 31. srpna. Bude prezentovat umělecké artefakty a zaměří se také na Nepomuckého životní osudy, šíření jeho kultu v Česku i v zahraničí i jeho legendě, svatořečení a pobělohorským událostem. Zvláštní pozornost bude věnovat také vnímání jeho odkazu antiklerikální společností českých obrozenců devatenáctého století.

Jan Nepomucký je jeden z nejvýznamnějších českých světců, zemský patron a pro katolíky symbol mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti. V roce 1393 byl jakožto generální vikář pražského arcibiskupa, původně zvaný Johánek z Pomuku, zřejmě v rámci boje o moc mezi církví a dvorem na příkaz krále Václava IV. zatčen a umučen. Jeho tělo bylo svrženo do Vltavy. Podle ředitele Muzea Karlova mostu Zdeňka Bergmana je kult Jana Nepomuckého rozšířen zejména v Bavorsku, Španělsku a Jižní Americe, kam se dostal díky jezuitům.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>