Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
BBC: Šéf somálského námořnictva - nejhorší práce na světě?
 
      Nairobi (ČTK/BBC)- Kdo si myslí, že dnes v práci musí čelit náročným úkolům, měl by si vzpomenout na vrchního velitele somálského námořnictva Faraha Ahmeda Omara.

 
Omar nedisponuje ani loďstvem, ani nutným vybavením a přiznává, že na moři nebyl už 23 let, píše zpravodajský server BBC.

Somálské pobřeží je dlouhé 3000 kilometrů, přičemž prozatímní somálská vláda má pod svou kontrolou jen nevelkou část. Navíc zde panuje stálá hrozba v podobě početných pirátů.

Omar, který byl pověřen velením v roce 1982, se však necítí zastrašen. "V současné době tu existuje velký problém s piráty. Myslíme si ale, že nevlastní příliš kvalitní vybavení. Používají rybářské loďky a lehké zbraně, které jsou v Somálsku snadno k dostání," říká Omar.

Velitel námořnictva uvedl, že na základě inzerce vysílané v rozhlase, získalo námořnictvo nedávno 500 nových branců. Vzhledem k situaci na moři bude jejich výcvik pravděpodobně probíhat v učebně. Měsíční plat námořníků bude 60 amerických dolarů.
Somálsko je bez skutečné centrální vlády téměř dvě desetiletí. Právě toto mocenské vakuum přispělo k rozkvětu moderního pirátství. Piráti požadují za dosud zadržené lodě výkupné ve výši mnoha milionů dolarů.
V somálských vodách nyní hlídkuje více než 20 mezinárodních lodí pod velením USA, EU a NATO, které se snaží plavidla na frekventované námořní cestě chránit.

Somálská prozatímní vláda má však pocit, že by se věc dala vyřešit lépe, pokud by dostala pomoc zvenčí. "Kdyby se pět procent ze sumy peněz investovaných do válečných lodí, které brázdí tyto vody, dalo na vytvoření somálských bezpečnostních sil, jež by měly za úkol skoncovat s piráty, bylo by to mnohem účinnější. Piráti mají základny na pevnině. Nejlepší způsob, jak se s nimi vypořádat, je znemožnit jim bezpečně kotvit v přístavech," řekl somálský ministerský předseda Omar Abdirashid Ali Sharmarke při své nedávné návštěvě Nairobi.

Podle obecně uznávaného předpokladu mezinárodní námořní hlídky k vyřešení situace nestačí a klíč k potlačení pirátství se nachází na pevnině. Ale mezinárodní společenství se po dřívějších špatných zkušenostech možná již bude zdráhat podobný projekt financovat.

"Při předchozích snahách o reformu bezpečnostního sektoru se peníze ztratily v černé díře, protože za jejich využití nikdo nenesl zodpovědnost," upozornil Rashid Abdi, somálský analytik z Mezinárodní krizové skupiny (ICG). "Navíc máme doklady o tom, že někteří z lidí vycvičených do pobřežních hlídek proti pirátům v Puntlandu, autonomním regionu v Somálsku, skončili sami jako piráti."
Kdysi mělo Somálsko kvalitní námořnictvo se základnami v Mogadišu a Kismayu, které jim pomohl v 60. letech vytvořit Sovětský svaz.
V roce 1977 Somálsko se SSSR přerušilo spolupráci, protože Sovětský svaz podporoval somálského rivala Etiopii. O tři roky později Mogadišo podepsalo novou dohodu s Washingtonem.
"Naše námořnictvo patřilo mezi nejlepší v Africe. Měli jsme lodě vybavené smrtícími střelami a deset oddílů, které kontrolovaly celé pobřeží," pokračuje Omar.
Od roku 1991, kdy v zemi vzplanula vlna násilí, námořnictvo nefunguje. Velitel ale doufá v jeho znovuzrození. "Mezinárodní společenství by nám mělo dát rok. Jménem vlády mohu slíbit, že během této doby pirátství vymýtím. Jen potřebujeme finanční podporu a vybavení."

Omar v době, kdy jeho námořnictvo bylo bez lodí i námořníků, neztrácel čas. Založil vlastní univerzitu a přednášel ekonomii.
Snad tedy do výcviku svých nových námořníků zahrne přednášku z ekonomie, kterou je přesvědčí, že je lepší stát se námořníkem s měsíčním platem 60 dolarů než potenciálně bohatým pirátem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>