Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Nové přístaviště ve Spytihněvi v sobotu slavnostně zahájí provoz
 
      Nové přístaviště ve Spytihněvi za sedm miliónů korun o víkendu slavnostně zahájí provoz.

 
Doplní tak dalších 12 přístavišť na Baťově kanále. Známá vodní cesta mezi Otrokovicemi a Rohatcem je jedním z nejvýznamnějších cílů cestovního ruchu na Moravě, jen loni přilákala do regionu zhruba 65.000 turistů.

BAŤŮV KANÁL - Bezbariérové přístaviště Spytihněv bude sloužit k bezpečnému vyvázání plavidel a nastoupení či vystoupení osob i uživatelů vodní cesty. Bylo vybudováno na místě stávajícího přístavního místa v pravobřežní části horní rejdy plavební komory Spytihněv. Stavbu v celkové hodnotě zhruba sedm miliónů korun finančně zajišťovalo Ředitelství vodních cest ČR.

"Je zde třístupňové pevné molo a konstrukčně navazující čekací stání o délce 25 metrů a šířce 3 metry pro velkou výletní loď s parametry o šířce do 5 metrů a délce do 20 metrů. Dosavadní dřevěné molo v místě vybudované stavby bylo odstraněno," uvedl vedoucí vodní cesty Čestmír Daňhel ze státního podniku Povodí Moravy.

Přístaviště podle něj poslouží ke krátkodobému kotvení plavidel a je určeno výhradně pro rekreační účely. Přístavní molo, které je vybaveno vyvazovacími prvky, tedy pacholaty a rohatinkami, je 45 metrů dlouhé a šířku 3 metry široké. "Jsou zde tři stupně, mezi nimiž najdeme přechodové rampy ve sklonu 1 : 12. Na nejvyšší stupeň mola je vedena přístupová rampa o délce 14 metrů a šířce 2 metry pro bezbariérový přístup tělesně postižených osob," doplnil Daňhel. Korunu mola tvoří železobetonová deska opřená o štětovou stěnu.

Podnět pro stavbu zadal státní podnik Povodí Moravy, který vycházel z potřeb plavební vybavenosti na vodní cestě. Akce byla zahájena 17.11.2011 a ukončena 17.4.2012.

Na podzim se chystá zahájení stavby rekreačního přístavu Petrov a pokračuje i příprava prodloužení splavného úseku do Kroměříže a Hodonína. Předpokládaná cena přístavu je 40 milionů korun a návštěvníkům bude sloužit od roku 2014.

Gabriela Tomíčková
tisková mluvčí
Tel.: +420 601 384 547 (dočasné)
E-mail: tomickova@pmo.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>