Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové vyvěsili na mostě transparent proti jezům na Labi
 
      Ekologické sdružení Arnika dnes na děčínském Tyršově mostě vyvěsilo transparent proti plánované výstavbě jezů na Labi.

 
Ekologové tím chtěli oslovit především účastníky plavby, kterou při příležitosti Evropského dne parků pořádal národní park České Švýcarsko, řekla ČTK Šárka Dostálová z Arniky. Akci sledovala policejní hlídka, která si pouze zaznamenala osobní údaje tří ekologů. Dvacet metrů čtverečních velký transparent s nápisem Jezy na Labi přírodě škodí, lidem se nevyplatí, spustili ekologové nad řeku před 10:00. Vedle pak rozvinuli český a německý nápis Ať žije Labe. Po půl hodině pod transparenty proplul parník s pracovníky národních parků České a Saské Švýcarsko. Někteří z nich vyjadřovali s nápisy souhlas.

Vyvěšení transparentů podle Dostálové ekologové neohlásili, informovali však o akci pořadatele plavby. Ředitel parku České Švýcarsko Zdeněk Patzelt ČTK řekl, že o akci nevěděl. S výstavbou jezů ale také nesouhlasí. Po proplutí parníku ekologové transparenty z mostu sundali. Podle policejní hlídky, která akci sledovala, zřejmě nebylo vyvěšení nápisů přestupkem.
Výstavbu jezů na Labi prosazuje především ministerstvo dopravy. Vedle ekologů je proti i ministerstvo životního prostředí, které v březnu vydalo ke stavbě nesouhlasné stanovisko. Zamítavé stanovisko vydaly i správy chráněných území. Plavební stupně v Prostředním Žlebu a Malém Březně na Děčínsku a Ústecku by podle ministerstva dopravy měly zvýšit přepravu zboží po Labi na tři až čtyři milióny tun ročně. Nyní to je 1,3 miliónu tun. Stavba za 6,2 miliardy korun by měla být hotova v roce 2007. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu by se ale projekt už teď prodražil o dvě miliardy.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>