Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Orlík a Slapy: Kužvart Schlinga podezírá z bojkotu vlády
 
      Z bojkotu vládního rozhodnutí podezírá ministr životního prostředí Miloš Kužvart svého kolegu Jaromíra Schlinga kvůli vyhlášce zakazující sezónní plavbu motorových lodí po Slapech a Orlíku.

 
O kontroverzní vyhlášce rozhodl kabinet po dlouhých sporech mezi ministerstvy dopravy a životního prostředí minulý týden. Zákaz by měl podle rozhodnutí vlády platit od 15. června. Protože Schlingův úřad vyhlášku dosud neupravil, je možné, že do té doby nebude vydána.

"Teoreticky se to stihnout dá, ale nechci spekulovat. Vláda schválila verzi ministerstva životního prostředí s řadou formulačních nepřesností, teď to budeme muset konzultovat," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová s tím, že na podrobnosti je třeba se ptát u Kužvarta. Ministr ale uvedl, že ve vyhlášce připravované ministerstvem dopravy se změnil pouze jeden paragraf, což znamená "práci na desítku hodin". Kdyby vyhláška do poloviny června nevyšla, stala by se podle Kužvarta, který kandiduje ve sněmovních volbách ve Středočeském kraji, politická chyba. Když vláda minulou středu na zákaz přistoupila, postavila se totiž podle něj sociální demokracie za neprivilegovanou většinu rekreantů. Zdržováním prací na vyhlášce by Schling tento krok těsně před volbami zpochybnil.

Předpis má zakázat používání motorových člunů a skútrů na stanovených vodních tocích a nádržích každoročně od 15. června do 15. září. Ministerstvo dopravy úplný zákaz neschvalovalo. Kompromisní řešení, podle něhož by vodní lyžování a provoz vodních skútrů na vodních nádržích byly možné jen po dohodě s příslušnými obcemi a úřadem, odporovalo zákonu. Nepřijetí vyhlášky by znamenalo, že plavba po nádržích nebude regulována vůbec. Z toho měly obavy některé obce z okolí Slap a Orlíku. Zákaz pro plavbu motorových lodí platil od roku 1976, k 1. lednu jej ale zrušil nový vodní zákon.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>