Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Labská plavba postaví loď pro nizozemskou loděnici Peters
 
      (ČSPL), která je od loňského srpna v konkursu, do října postaví v loděnici Křešice říčně-námořní plavidlo pro nizozemskou loděnici Peters. "Podepsali jsme s touto společností kontrakt na dodávku jedné lodi. Cena by se měla pohybovat kolem 40 miliónů korun," řekl dnes ČTK konkursní správce plavby Aleš Klaudy. Dodávka by nemusela být poslední.

 
Nizozemská firma má totiž zájem o více lodí. "Minimálně jde o další dvě plavidla, ale spíš ještě víc," uvedl Klaudy. Investiční poradce ČSPL by měl do jednoho až dvou měsíců říci, zda potenciální kontrakt na dodávku více lodí by umožnil v Křešicích dlouhodobě zachovat výrobu. "Od začátku konkursu jsme usilovali o to, aby se výrobní program v loděnici Křešice obnovil," uvedl Klaudy. V minulosti byla totiž tato výroba ekonomicky zajímavá, dodal. ČSPL vyráběla lodě také v Chvaleticích.

Loděnici ale pronajala firmě Veramar. "Výroba ve Chvaleticích byla ztrátová. Na jednu loď vycházela ztráta kolem 60 až 70 miliónů korun," uvedl Klaudy. Nyní se zde ještě kompletují zbývající dvě lodě tak, aby je mohla společnost prodat. Výroba přijde ještě asi na šest miliónů Kč, uvedl Klaudy. Návrh na konkurs plavby podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního jmění. Zhruba do poloviny června má poradce určit, zda je výhodnější prodat funkční části plavby jako celek, či jednotlivě.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>