Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rusko si připomnělo druhé výročí obětí z ponorky Kursk
 
      V Moskvě byl dnes odhalen bronzový pomník námořníka na počest obětí z jaderné ponorky Kursk, která se právě před dvěma roky potopila v Barentsově moři a pohřbila ve svých troskách všech 118 členů posádky.

 
Při smutečním aktu v ruské metropoli námořní důstojníci položili u sochy věnce. Pomník je umístěn v nádvoří Muzea ozbrojených sil a nese nápis "Zahynuli při plnění vojenských povinností".

Příbuzní obětí a další smuteční hosté se dnes shromáždili v pravoslavných chrámech, mešitách a synagogách po celém Rusku, aby uctili památku námořníků. Plavidla Severní flotily spustila vlajky na půl žerdi. Také v arktické vesnici Viďajevo, odkud se ponorka Kursk vydala na svou poslední cestu, byl odhalen černý žulový památník a místní obyvatelé házeli do temného moře červené karafiáty. Pietního aktu u nového pomníku námořníka v Moskvě se shromáždili také příslušníci dvanácti rodin obětí, mezi nimi i Galina Loginovová, jejíž syn Sergej zahynul při výbuších na palubě Kursku.

"Jsme spokojeni s tím, co tady udělali, aspoň nikdo na tragédii nezapomene," řekla Loginovová se slzami v očích. "Nejsme ale spokojeni s oficiálním vysvětlením tohoto neštěstí." Ve městě Kursku, kde je pohřbeno dvanáct námořníků z ponorky, byla dnes vysazena alej 118 břízek a byl tu také položen základní kámen památníku, který bude zřízen na počest mužů z potopeného plavidla. Jaderný Kursk, jedna z ruských největších a nejmodernějších ponorek, se potopila při cvičení v Barentsově moři, když jí otřásly mohutné výbuchy. Generální prokurátor minulý měsíc oficiálně uzavřel vyšetřování a oznámil, že první výbuch způsobil únik paliva - peroxidu vodíku - z torpéda.

Ruské námořnictvo stáhlo všechny rakety téhož typu, které explodovaly v ponorce, avšak příbuzní obětí si stěžují, že vláda nezveřejnila plnou pravdu o tom, co výbuch způsobilo. Při mezinárodní záchranné operaci byl loni na podzim vyzdvižen vrak ponorky a vyproštěny ostatky 115 členů posádky. Ruští činitelé teď chtějí demontovat dva jaderné reaktory z ponorky a vrak sešrotovat. Mají také v plánu vyhodit koncem srpna do vzduchu zbytky poškozené přídě lodi, které zůstaly na mořském dně.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>