Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
O lodní dopravu na Vranovské přehradě se ucházejí tři zájemci
 
      O lodní dopravu na Vranovské přehradě se ucházejí tři zájemci. Povodí Moravy do 31. října přijímalo přihlášky do výběrového řízení na provozování veřejné pravidelné lodní dopravy s loděmi s kapacitou nad 12 cestujících.

 
O poskytování této služby se uchází Znojemská plavební společnost bratři Pátí, firma ITVV Dyjákovičky a Vranovská plavební společnost, řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Ivo Savara. Všichni tři zájemci předloží Povodí Moravy rozpracované projekty, ze kterých komise vybere jednoho provozovatele.

Obce v okolí Vranovské přehrady si od obnovení lodní dopravy slibují zvýšení letního turistického ruchu v oblasti a větší tržby místních rekreačních zařízení. Vyhlídkové lodě se na Vranovskou přehradu vrátí po 11 letech. Vodní dopravu motorovými osobními loděmi umožnila nová vyhláška ministerstva dopravy. Obdobné výběrové řízení Povodí Moravy vyhlásilo již před rokem. Tehdy ho vyhrála firma ITVV. Řízení však bylo později zrušeno kvůli neexistenci ministerské vyhlášky. Firma plánovala postupný nákup vyhlídkových lodí pro 150 lidí.

Na hladinu přehrady letos vypluly tři menší vyhlídkové elektročluny Znojemské plavební společnosti bratrů Pátých. Ti však organizují pouze nepravidelné vyhlídkové plavby, nikoli pravidelné linky. Lodní doprava na Vranovské přehradě fungovala od roku 1934. V v červenci 1992 ji ministerstvo životního prostředí zrušilo, neboť znečišťovala přehradu jako zdroj pitné vody. Hladinu přehrady tehdy brázdily výletní hydrobusy Vranov a Košice.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>