Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Plachetnice s českou posádkou má za sebou křest oceánem
 
      Před několika dny, přesně rok po vyplutí z Mělníka, zakotvila v poklidné zátoce jednoho z Kapverdských ostrovů plachetnice Dandy s pěti českými námořníky. Začátkem června si posádka užívala zaslouženého oddychu na jihu Španělska. "Zúčastnili jsme se oslav dobytí města Moraira z rukou Maorů, spojených s ohňostroji, velkolepými scénickými představeními a samozřejmě s nezbytnými tanečními večery ve žhavém latinskoamerickém rytmu," řekl devětadvacetiletý kapitán plavidla Tomáš Brabenec

 
Odpočatí námořníci, čtyři muži a dívka, se poté vydali na jih. Na dva týdny doplnili posádku dva noví členové - devítiletá tělesně a mentálně postižená Saule se svou maminkou. "Čím víc se loď houpala, tím víc se Saule plavba líbila," vyprávěl kapitán. Malá námořnice se prý i přes svůj handicap stala na čtrnáct dní platným členem posádky. Společně navštívili poklidný ostrůvek Tabarce, kde v podvečer vysedávají místní lidé v hospůdkách a ti nejstarší hrají na prašném plácku pétanque.

Opět v původním složení pokračovala posádka ke Gibraltaru. Letní středomořské počasí se slabým větrem podle Brabence způsobilo, že plachetnice plula jen velmi pomalu. Příroda jim však vynahradila čekání na vítr setkáním s hejnem kulohlavců černých. "Jde o druh velkého delfína, až osm metrů dlouhého a vážícího tři tuny, který jinak v těchto vodách není běžně k vidění," vysvětlil kapitán a vyprávěl, jak mořští savci pluli souběžně s Dandy, podplouvali ji, třeli se o sebe a vypouštěli z dýchacích otvorů drobné bublinky. Po návštěvě Gibraltaru čekala mořeplavce další zkouška - Dandy měla poprvé okusit vlny oceánu cestou na Kanárské ostrovy. A stejně jako před několika týdny, kdy se po křtu mořskou vodou zlomil plachetnici stěžeň, i tentokrát si smůla vybrala svou daň hned na začátku. Na vrcholu stěžně se ulomil úchyt, na němž je zavěšena přední plachta - kosatka. Námořníci to ale zvládli. Při sedmidenní plavbě po hladině oceánu se střídaly ve službě dvě dvoučlenné hlídky vždy po čtyřech hodinách. Kapitán si pochvaloval zvláště výkonnost jediné ženy na palubě, námořnice Jitky. "Nejenže plnila úlohu člena posádky a pravidelně a poctivě se střídala za kormidlem, ale kromě toho na sebe dobrovolně vzala i kuchařské břemeno.

?Na Kanárech" zakotvila Dandy nejprve u nejmenšího z obydlených ostrovů La Graciosa a po několika dnech pokračovala na Lanzarote. Tam si mořeplavci užili trochu pevné půdy pod nohama a důkladně si prohlédli suché svahy horského masivu, lávová pole a neopomněli ochutnat zdejší víno. Další zastávky měla Dandy na ostrovech Gran Canaria a Tenerife, odkud zamířila na 20 mil vzdálený ostrov Gomera. "Tady jsme nechali Dandy vytáhnout z vody, abychom ji mohli zbavit nárůstu řas a obnovit nátěr pod čarou ponoru," poznamenal Brabenec. Posledním z navštívených ostrovů byl La Palma, známý spíše pod jménem La Isla bonita - Krásný ostrov. V jeho jižní části se také v roce 1971 odehrála zatím poslední vulkanická exploze na Kanárských ostrovech. Ale největší věhlas získal ostrov podle kapitána díky svým nedozírným banánovníkovým plantážím. V současnosti již kotví Dandy o 800 mil jižněji, na západě ostrova Sao Vicente v souostroví Kapverdy. "Plavbu z Kanárů jsme absolvovali za osm a půl dne a Neptun nám byl tentokrát velice nakloněn," konstatoval Kapitán a měl tím mimo jiné na mysli i hojnost ryb, které se ocitly na talířích mořeplavců. Kapverdy se námořníkům líbí, zvláště pánské většině. "Mladé Kapverďanky jsou snad ještě krásnější než česká děvčata," podotkl Brabenec. Na druhou stranu ale prý Evropana zarazí, že značná část černošských obyvatel vykonává svou potřebu na písčité pláži s výhledem na zátoku plnou jachet.

Za několik dní vyrazí Dandy se svou posádkou na další část cesty. Tentokrát je čeká plavba napříč Atlantským oceánem na Barbados. A potom konečně k Orinoku, kde chtějí cestovatelé zdokumentovat život domorodých obyvatel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>