Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Útoků námořních pirátů loni podstatně ubylo
 
      Útoků námořních pirátů loni podstatně ubylo, zvýšil se však počet jejich obětí. Jestliže v roce 2003 registroval Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) po celém světě 445 pirátských útoků, loni to bylo jen 325 incidentů.

 
V loňském roce ale zemřelo při útocích pirátů 33 námořníků, zatímco o rok dříve to bylo 21. Vyplývá to z výroční zprávy IMB, z níž citovaly světové agentury. Námořníci umírali při útocích pirátů především u pobřeží Nigérie a v Malackém průlivu mezi Indonésií a Malajsií. Nigérijské vody jsou vůbec nejnebezpečnějšími na světě, zemřelo v nich loni 15 námořníků.

V Malackém průlivu přišli při pirátských akcích v roce 2004 o život čtyři lidé. V posledních letech výrazně stoupala činnost pirátů v indonéských vodách; loni Indonésie zaznamenala 93 případů. Útoky pirátů zde ale ustaly po katastrofě na konci loňského roku, kdy oblast po zemětřesení zdevastovaly přívalové vlny. "Piráti pravděpodobně při tsunami zahynuli. Je jisté, že mnoho z nich přišlo o lodě a výzbroj," uvedl ředitel IMB Pottengal Mukundan.

Někteří experti také soudí, že vliv na pokles pirátství v oblasti má přítomnost armády, která pomáhá s odstraňováním následků tsunami. Loni bylo uneseno 86 námořníků, především v Malackém průlivu a u břehů Bangladéše. Cílem pirátů jsou hlavně nákladní lodě, například transportéry chemických produktů a nafty.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>