Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Stabilizace ČSPL
 
      Věřitelské banky se nebudou podílet na stabilizaci podniku. "Vzhledem k rozhodnutí vlády je stabilizační dohoda neúčinná.

 
Žádná z bank se za současné situace nebude účastnit stabilizace ČSPL," řekl ČTK Pavel Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB s tím, že se na tom shodly věřitelské banky na čtvrtečním jednání. Podle Hejzlara je podmínka účasti státu v podstatě nepřekonatelná. "Finanční situace společnosti je špatná a poskytnutí dalších finančních prostředků za současné situace nemá ekonomické opodstatnění," dodal. Vláda o tom, že ČSPL nepomůže, rozhodla 25. července. Dluhy společnosti se základním kapitálem dvě miliardy přesahují 1,3 miliardy korun. U samotných bank je to pak přes 700 miliónů. Společnost dluží také asi 700 pracovníkům mzdy zhruba za 28 miliónů korun.
Někteří z nich se již přidali k jedné fyzické osobě s návrhem na konkurs. Generální ředitel labské plavby Jaroslav Vávra ČTK řekl, že za současné situace s největší pravděpodobností podá v pondělí na společnost návrh na konkurs samotné představenstvo. "Pokud by management podal návrh na konkurs, bude účast bank na stabilizaci již bezvýznamná," reagoval Hejzlar. Odboráři, kteří před rozhodnutím vlády hrozili přitvrzením, zatím protestní akce odložili. Podle jejich šéfa Jána Macáka však dali vedení podniku ultimátum. Pokud se postupně nebudou snižovat dlužné mzdy, hrozí zablokováním Labe, případně stávkou. Podle odborů by krach firmy mohl mít dopady na bilanci zahraničního obchodu, protože nadměrné náklady se jinak než po vodě nedají vyvážet.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>