Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Slapští ekologové nesouhlasí s volným provozem motorových člunů
 
      Ekologičtí aktivisté nesouhlasí s plánovaným neomezeným provozem motorových člunů v oblasti Slapské přehrady. Svůj protest formulovali v petici, kterou spolu s 500 podpisy předloží ve čtvrtek sněmovně a ministerstvům dopravy a životního prostředí. ČTK to dnes řekla předsedkyně Sdružení na ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera Dagmar Altmannová.

 
Z případných negativních dopadů na životní prostředí i zdraví rekreantů viní zástupci sdružení připravovanou vyhlášku ministerstva dopravy o provozu lodní dopravy, která má platit od 1. ledna. Nový plavební režim je podle aktivistů vůči provozovatelům motorových plavidel příliš benevolentní. Kromě znečištění vody a vzduchu se zástupci sdružení obávají také ohrožení rybolovu a nadměrného hluku.
"V důsledku povolení plavby by byla Slapská přehrada naprosto přehlcena motorovými čluny," uvedla Altmannová. Dodala, že vzhledem k zákazu užívání rychlých motorových člunů a skútrů na jezerech v mnoha evropských státech se Česká republika již teď stává cílem zahraničních milovníků těchto vodních radovánek. "Maximální vyměřitelná pokuta 500 korun je však pro ně směšná", řekla. Problém se podle sdružení netýká jenom přehrady na Slapech, ale i všech ostatních vodních ploch v republice určených k rekreaci.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>