Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Záchranáři vyzvedli části přídě havarované ruské ponorky Kursk
 
      Záchrannému týmu ruského námořnictva se podařilo vyzvednout z mořského dna některé části přídě havarované jaderné ponorky Kursk.

 
Ještě před dokončením akce však úsilí záchranářů překazila vichřice, která se přehnala nad Barentsovým mořem, sdělil dnes zástupce vrchního velitele vojenského námořnictva kontradmirál Michail Barskov. Jak rovněž dnes informoval ministr Ilja Klebanov, oznámí vláda konečný verdikt ohledně příčin katastrofy plavidla v červenci. Podle Barskova budou vyzdvižené fragmenty přídě, včetně části torpédometu, převezeny v krátké době k prozkoumání do Petrohradu. Až se moře uklidní, vydá se tým znovu na mořské dno, aby pátral po dalších úlomcích.

"Budeme pracovat tak dlouho, dokud neposbíráme co nejvíce částí první sekce ponorky," řekl kontradmirál. Podle ministra průmyslu, vědy a techologií Ilji Klebanova, stojícího v čele komise vyšetřující příčiny zániku Kursku, oznámí vláda konečný verdikt ohledně katastrofy ponorky v červenci, informovala tisková agentura Interfax. Kursk se 118člennou posádkou se potopil při vojenském cvičení v srpnu 2000. Vrak byl vyproštěn z mořského dna loni v říjnu a odtažen do suchého doku v Rosljakovu u arktického Murmansku. Nejprve však od něj byla oddělena nejhůře poškozená příď, aby se zabránilo nebezpečné manipulaci s ní.

Přesná příčina katastrofy dosud není známa. Oficiální činitelé zpočátku prohlašovali, že se Kursk mohl potopit po kolizi se západní ponorkou, posléze však začali za nejpravděpodobnější příčinu označovat vadné cvičné torpédo a nařídili odstranění zbraní stejného typu ze všech ponorek. Vláda si však dávala na čas s oznámením konečného úsudku ohledně příčiny exploze cvičného torpéda, která patrně odstartovala detonace dalších torpéd.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>