Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rusové vyzdvihli z moře velkou část přídě jaderné ponorky Kursk
 
      Tým ruských záchranářů vyzdvihl ze dna Barentsova moře velkou část přídě havarované jaderné ponorky Kursk. Oznámil to dnes mluvčí Severní flotily Vadim Serga.

 
Fragment přídě Kursku o váze 5,5 tuny byl objeven s použitím na dálku ovládaného zařízení. Již dříve byly z moře vyzdviženy část torpédometu a vysokotlaká vzduchová nádrž.

Podle Sergy vytáhli záchranáři z moře také několik bójí, které tam zanechalo norské výzvědné plavidlo, jež podle ruských činitelů monitorovalo operaci na záchranu Kursku. Očekává se, řekl mluvčí, že vládní komise ještě tento týden rozhodne, zda je nutné vyzvednout další části přídě. Jakmile nynější operace skončí, má námořnictvo v plánu rozmetat zbytek ponorky výbuchem. Úřadující šéf námořní pátrací a záchranné sekce plukovník Nikolaj Makarčuk dnes podle agentury Interfax oznámil, že námořnictvo nakoupilo pro své ponorky záchrannou výbavu za 30 miliónů dolarů. Rozhodnutí o koupi tohoto příslušenství, zahrnujícího podvodní přepravní prostředky bez lidské posádky a moderní potápěčské skafandry, padlo po katastrofě Kursku, řekl Makarčuk.

Kursk se 118člennou posádkou se potopil při vojenském cvičení v srpnu 2000. Vrak byl vyproštěn z mořského dna loni v říjnu a odtažen do suchého doku. Nejprve však od něj byla oddělena nejhůře poškozená příď, aby se zabránilo nebezpečné manipulaci s ní. Přesná příčina katastrofy dosud není známa, podle odborníků ji však se vší pravděpodobností zavinila exploze vadného cvičného torpéda, která patrně odstartovala detonace dalších torpéd. Vnést do spekulací jasno by mělo právě důkladné prozkoumání vyzdvižených částí přední sekce Kursku.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>