Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová skončila čtvrtá v předolympijské regatě
 
      Čtvrtým místem otestovala Šmídová budoucí olympijskou zátoku v Aténách. Předolympijskou regatu v centru zvaném Agios Kosmas ještě tři jízdy před koncem vedla, ale nakonec klesla těsně pod stupně vítězů. Závod třídy Evropa vyhrála světová jednička Siren Sundbyová z Norska.

 
Šmídová trénovala v řecké metropoli čtrnáct dnů před závodem a prostředí budoucí olympijské mariny ve čtvrti Glyfada si vyzkoušela. To se projevilo v soutěži: jezdila vyrovnaně, šestou jízdu vyhrála a po osmi se ocitla v čele. Jenže v předposlední jízdě byla až pětadvacátá a celkově klesla na čtvrté místo. "Mým cílem je vyhrát za rok v Aténách zlatou olympijskou medaili," prohlásila Šmídová odvážně po šesté rozjížďce pro oficiální internetové stránky budoucích olympijských her. Na olympiádě v Sydney obsadila Lenka sedmé místo. Během svého pobytu v Řecku měla Šmídová možnost zjistit připravenost přístavu pro olympiádu. Vybavení pro jachtaře je prý skoro dostavěné.

"Vše je funkční a fungující," uvedla Šmídová před začátkem předolympijské regaty. Ubytování bylo předražené, a proto si našla podnájem devět kilometrů od přístavu. Organizátoři se chovali, jakoby se již konala olympiáda a striktně dodržovali bezpečnostní opatření. Jachtaře sledovali a každé ráno při vstupu do objektu kontrolovali. "Bylo zakázáno nosit vlastní potraviny. Při příjezdu lodí do přístavu potápěč kontroloval i spodek lodi - kormidlo a ploutev. Každý člun byl registrován," odhalila Šmídová.

Marina v Aténách je prý desetkrát větší než ta v Sydney. "To znamená hodně chození. Vlastní kola nebo jiné dopravní prostředky nejsou v areálu povoleny." Aténský záliv je podle české závodnice velice zvláštním větrným revírem. "Podle statistik může za rok během olympijského závodu foukat naprosto cokoliv. Od slabé mořské brízy až po silný vítr z hor se změnami směru i síly," konstatovala Šmídová. Start v regatě považovala za trénink pro závodníky i pro organizátory a rozhodčí. "Je životně důležitý," mínila. Před závodem dojela druhá na mistrovství Řecka a zase o něco více poznala místní podmínky. "Mám pocit, že už tuhle vodu znám a teď se moje znalosti zvýšily o dalších sto procent," uvedla.

Výsledky:
Ženy - třída Evropa: 1. Sundbyová (Nor.) 51 b., 2. Dezillieová (Belg.) 60, 3. Mackyová (N. Zél.) 63, 4. Šmídová 63, 5. Multalaová (Fin.) 83, 6. Blancková (Austr.) 86.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>