Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Lenka Šmídová se s diskvalifikací nesmířila, sudí budou jednat znovu
 
      19. srpna, 21,36 hod - Lenka Šmídová se nechce na olympiádě v Aténách smířit s tím, že byla ve středu diskvalifikována z šesté jízdy třídy Evropa. Šmídová má novou svědkyni a dnes požádala o přehodnocení případu. Komise ve středu uvěřila vedoucí Siren Sundbyové z Norska, že na vodě došlo k údajnému doteku.

 
Kauzu budou rozhodčí znovu řešit v pátek ráno. V dnešní sedmé rozjížďce Šmídová vyhrála, v osmé dojela šestá a celkově je čtvrtá s minimálním odstupem na druhé a třetí místo. Kdyby ovšem u komise uspěla, posunula by se na druhé místo, možná i na první. "V tom případě by to znamenalo, že Norka lhala a mohla by být ze soutěže vyloučena," řekl trenér David Křížek.

Svědkyní Šmídové je španělská závodnice Neus Garrigaová, která je momentálně čtrnáctá. V inkriminovaný okamžik jela za Češkou i Norkou a situaci viděla. "Potvrdí, že ke kontaktu nedošlo," doufal Křížek. Protest měli rozhodčí projednávat už dnes, ale Šmídová se zdržela hodinu na dopingové zkoušce. Česká strana dělá pro zvrácení sporného rozhodnutí maximum. Předseda svazu jachtingu Karel Bauer připravoval strategii na soudní jednání. "Udělali jsme otázky, které účastníci incidentu dostanou, aby bylo jasné, že k ničemu nedošlo," uvedl Bauer. Konzultoval celou situaci se sekretářem svazu a mezinárodním rozhodčím Markem Pavlovským, který se vyzná v pravidlech. V rozhodnutí komise stojí, že při vyhýbání a dělání místa pro Norku se Šmídová nevyhnula "dostatečně". Otázkou je, co to je dostatečně: výklad je široký. "To je definované asi tak, že při obvyklých dovednostech závodníků a podmínkách musí být vzdálenost dostatečná. Je to na posouzení okamžité situace na vodě, nelze to změřit na vteřiny, jen posoudit očima," vysvětlil Bauer. Šmídová se mohla diskvalifikaci vyhnout, kdyby v okamžiku, kdy Sundbyová vyhlásila na vodě protest, udělala dvě otočky jako alternativní trest a pak ztrátu dohnala. "Jenomže Lenka netušila, že protest je proti ní. Je přesvědčená, že stoprocentně nic neudělala, nebyla si vědoma jakékoli chyby," řekl Bauer, podle kterého by Češka v dané situaci cítila každý dotek lodi.

Bauer si moc nadějí na vyřešení případu pro českou stranu nedával. Podle jeho slov bývá jury konzervativní. "A navíc by to znamenalo, že Sundbyová vlastně lhala. To nemohou nechat bez potrestání, v tom jsou pravidla nekompromisní," upozornil, že za pravidlo 69, nesportovní chování, následuje vyloučení ze závodu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>