Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Norská jachtařka Sundbyová potvrdila svou suverenitu i v Aténách
 
      22. srpna - Ze všech 301 disciplín olympijského programu v Aténách by se našlo jen málo těch, které měly jasnějšího favorita než jachtařská třída Evropa. Norka Siren Sundbyová, vítězka posledních dvou světových šampionátů, totiž do týdenního klání vstupovala s devíti vyhranými závody v řadě a svou suverenitu potvrdila i na pobřeží Jónského moře.

 
Teprve jednadvacetiletá Siren ovládla pět z jedenácti olympijských rozjížděk a zbytek závodního pole včetně nakonec stříbrné Lenky Šmídové nechala daleko za sebou. Pomohla jí k tomu nejen skvělá forma, ale i pořádně ostré lokty. Fakt, že Sundbyová půjde za zlatem i přes mrtvoly, nejlépe potvrdil konflikt se Šmídovou v šesté rozjížďce. Průběžně vedoucí Norka skončila až devatenáctá a po dojezdu si stěžovala, že dostala od české soupeřky ráhnem do hlavy, přestože neměla žádný šrám ani svědkyni incidentu. "Ona mi to vysvětlila tak, že na ni byl spáchaný taky svinský protest, a když se tak chovají ostatní týmy, bude se chovat stejně," komentovala Šmídová jednání norské konkurentky, kterou do té doby považovala za svou přítelkyni.

Loňská nejlepší jachtařka světa poprvé závodila již na mistrovství světa 1995, kdy jí bylo pouhých třináct let. O rok později dokonce ve třídě Optimist vyhrála evropský šampionát, a tak se kvůli vyšší motivaci rozhodla vyzkoušet si "Evropu". První výsledky ale nebyly nijak přesvědčivé. Na MS 1998 se Sundbyová nevešla do elitní padesátky, o rok později skončila jednatřicátá. Zlepšení přinesla až spolupráce s trenérem Thomasem Guttormsenem. Prvními vlaštovkami byly vítězství v Tuborg Cupu 2000 či kvalifikace na olympiádu v Sydney; na mistrovství světa o rok později Sundbyová premiérově nakoukla do první desítky. Velké medaile se dočkala v necelých dvaceti letech, když na MS 2002 v Hamiltonu obsadila druhé místo. Ani to ale ambiciózní Norce nestačilo: následující dva šampionáty v Cádizu a v Cagliari vyhrála.

Rodačka z Lörenskogu měla díky své rodině k jachtařskému sportu blízko již od raného dětství. Velký vliv na ni měl především její bratr Christoffer, evropský šampion z roku 1997. Několikanásobná norská jachtařka roku si vedle své specializace též ráda zasurfuje či zalyžuje.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>