Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Pohár NIKÉ 2004
 
      
27.9.04 ? marína Agana - První rozjížďka letošního ročníku byla odstartována v 17,00 do pěkně rozfoukaného podvečera. Podvečerní slunce probleskující mezi těžkými černými mraky vytvářelo neopakovatelnou atmosféru.

 
Ihned po startu se vytvořila skupinka favoritů, kteří se usadili na předních pozicích. V čele byly obě lodi Benéteau 40,7, Jeanneau Sun Fast 40, Benéteau 36,7. Po kratičké stoupačce po startu před marínou Agana jely lodě levobokem až na první otočný bod, mělčinu Mlin a pořadí na prvních místech se upravilo. Po obratu vedly obě B 40,7, které sváděly souboj bok po boku se značným náskokem před osaměle plujícím Benéteau 36,7 a pole se pořádně roztáhlo.

V tu dobu směřovalo čelo závodního pole již ke druhému otočnému bodu, majáku Murvica. Na zaďák, s vytaženými spinakry, tvořily siluety závodících lodí proti oranžovému oku v ocelově šedém nebi neopakovatelný obraz. Tento pohled se pochopitelně naskýtal jen těm vzadu jedoucím, tak trochu jakoby to byla kompenzace za horší pořadí v tu chvíli, těm vpředu zase muselo stačit vědomí, že vedou. My jsme využili náš redakční člun a vypravili jsme se za závodníky a oba tyto okamžiky zachytil náš redakční fotoaparát. Vbrzku bude proto na našich stránkách otevřena opět fotogalerie, kde si budete moci tyto a všechny další fotografie prohlížet.

První loď v cíli rozhodčí viděli ve 20,15, kdy proplul jako první kpt. Spurný, těsně pronásledován druhým Benéteau 40,7. Tou dobou ovšem v cíli probíhala zajímavá akce. Hlavní rozhodčí, Martin Soušek, hledal intenzívně cílovou bójku. Ta se uvolnila z kotevního lana v době, kdy rozhodčí se věnovali úřadování v kajutě a nepozorovali hladinu. První lodě tedy projely cílem, který vlastně ještě neexistoval. Rozhodčí tedy vytvořili náhradní cílovou bránu mezi lodí a majákem a další lodě již mohly projet regulérním cílem. Bóji se nám nakonec podařilo vylovit z našeho člunu, takže se postrádá pouze kotva a lano. V kuloárech se proslýchá, že ještě večer Pepa Juriga, který bóji házel, přemlouval v přístavní krčmě místní rybáře, aby vyrazili s vlečnými sítěmi na lov do prostoru před marínou, kde prý viděl neobvyklé množství langust. Spíše to ovšem vypadá, že organizátoři budou muset sáhnout po nové kotvě a především příště svěřit uzlování zodpovědné osobě.

Dnes, tedy v pondělí je na plánu start jedné krátké rozjížďky a navečer start do navigační rozjížďky. Počasí zatím zůstává stále stejné, takže se dají očekávat opět hodnotné závody tak jak se na Mistrovský offshore závod sluší.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>