Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Pohár Niké bude poosmé závodem o mistra v námořním jachtingu
 
      21. července - Okolo třiceti lodí se očekává na startu říjnové regaty o Pohár Niké, 8. ročníku mistrovství republiky v námořním jachtingu lodí s délkou 35 stop a větší.

 
Soutěž se uskuteční u chorvatského Zadaru a jede se takzvaný Offshore racing, tedy způsob start - cíl nepřerušovanou plavbou dnem i nocí. Specifikum soutěže spočívá v tom, že se jede nepřetržitě. "Což klade na posádku větší nárok na strategii a navigaci a je to fyzicky i psychicky vyčerpávající," řekl na tiskové konferenci Petr Ondráček, předseda České asociace námořního jachtingu. Závodníci mohou využívat pouze větru, motory se smějí pouštět jen k dobíjení baterií sloužících jako zdroj osvětlení. Plavba na motor je důvodem k diskvalifikaci, ale rozhodčí to nemají s kontrolou lehké. "Lodě jsou rozjeté po moři a komunikačním kanálem jsou vysílačky," řekl hlavní rozhodčí Martin Souška.

Závod je pojmenován o Pohár Niké od roku 2001 podle jména lodi českého legendárního jachtaře Richarda Konkolského. V rámci závodu bude společně s občanským sdružením Hestia zahájen program Malý námořník, který umožní dětem od 12 do 15 let nahlédnout do soutěže. "Je to pilotní projekt a doufáme, že se to stane pravidlem. Pojedou tam děti, které by se jinak k moři nedostali," řekla ředitelka Hestie Olga Sozanská.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>