Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Wild Oats vyhrála podruhé za sebou závod Sydney-Hobart
 
      29. prosince - Tradiční závod ze Sydney do Hobartu vyhrála podruhé za sebou australská jachta Wild Oats. Pod vedením kapitána Marka Richardse se tak stala prvním plavidlem po 42 letech, kterému se podařilo obhájit prvenství. Vítězná loď dosáhla cíle za dva dny, osm hodin, 52 minut a 33 sekund, na moři tedy kvůli nepřízni počasí strávila o 14 hodin více než při rekordní plavbě v loňském roce.

 
Na druhém místě dorazila do Hobartu s téměř čtyřhodinovým odstupem australská jachta Ichi Ban. Třetí místo patří vítězce z roku 2003 Skandii, kterou zpomalilo poškozené kormidlo. Tým DHL, jehož členem je i český olympionik Martin Trčka, je krátce před cílem devátý.

Jen šest lodí v historii závodu dokázalo obhájit vítězství. Kapitán Richards v cíli prohlásil, že si letošního triumfu cení více. "Řada lidí se nám vysmívala, že v náročnějších podmínkách bychom to nedokázali. O moc těžší než letos už by to být nemohlo a zase jsme vyhráli," řekl pyšně.

Vítězstvím si však Richards dlouho nebyl jistý, protože v noci na dnešek se jachta dostala do bezvětří. "Vyjeli jsme z brízy, byla to krušná noc. Asi čtyři hodiny jsme stáli a bylo to deprimující, protože ostatní pluli daleko od nás. Ale pak jsme se dostali zase zpátky," vylíčil.

Od majitele Wild Oats Boba Oatleyho měla prý posádka jasný pokyn. "Řekl jsem jim, jeďte na jistotu, loď se postará o zbytek. A vyšlo to," uvedl jeden z nejbohatších Australanů. Z vítězství měl velkou radost. "Mám pocit, že jsem omládl," dodal téměř osmdesátiletý vinař.

Soutěž ve středu zdramatizoval nečekaně silný vítr, který favorizované novozélandské jachtě Maximus zlomil stěžeň; při jeho pádu se tři muži těžce zranili a do nemocnice je musel přepravit vrtulník. Letitá jachta Koomooloo, která závod před 38 lety vyhrála, se dokonce začala potápět a posádka musela nastoupit do záchranných člunů.

Celkem dosud odstoupilo devět z 78 lodí, které v úterý v Sydney odstartovaly. Nejpomalejší lodě by měly dorazit do Hobartu až 2. ledna večer, po týdnu stráveném ve vlnách.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>