Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtař Bullimore zahájil útok na rekord v nonstop sólové plavbě
 
      Sydney 1. května - Britský jachtař Tony Bullimore včera z australského Sydney vyrazil na cestu kolem světa. Na své 31 metrů dlouhé lodi Dauhá chce stanovit nový světový rekord v nepřetržité sólové plavbě.

 
Bullimore, který v roce 1996 přežil pět dní v Jižním ledovém oceánu v převržené lodi, doufá, že překoná stávající rekord Ellen MacArthurové. Ten činí 71 dní a 15 hodin.

"Nemám strach, že bych se zase někde převrátil. Lidi se sice diví: Cože, ty zase jedeš na moře? A to se nebojíš? Jenže zapomínají, že se plavím už 35 let a někdy prostě máte problémy," vzpomněl si na nepříjemný zážitek osmašedesátiletý mořeplavec. Tehdy přežil ve vzduchové kapse v otočené lodi celých pět dní. Než ho zachránilo australské námořnictvo, měl k jídlu jednu tabulku čokolády.

"Kdyby se mi povedlo překonat rekord, byla by to jedna z největších věcí v mém životě," dodal Bullimore. Původně chtěl na cestu vyrazit už loni v prosinci, ale dlouhodobě nepříznivá předpověď počasí ho donutila plavbu o čtyři měsíce odložit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>