Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Sydney Hobart - Wild Oats si s velkým náskokem pluje do Hobartu pro třetí triumf
 
      28. prosince - Sydney - Australská maxijachta Wild Oats XI útočí v tradičním jachtařském závodu ze Sydney do Hobartu na třetí vítězství za sebou. Její posádka by tím navázala na trojnásobný triumf lodi Morna z let 1946 až 1948.

 
Wild Oats XI během noci na dnešek ještě zvýšila svůj náskok na nejbližší pronásledovatele, britskou jachtu City Index Leopard a vítězku závodu z roku 2003 Skandii. Zbytek regaty už má obrovskou ztrátu.

Prestižní handicapové hodnocení vede posádka Zephyru, který se pohybuje až v sedmé desítce absolutního pořadí. Na dalších místech jsou Stormy Petrel a celkově druhá Morna.

Po startu pluly jachty v mimořádně příznivých podmínkách a podle prognóz mohl být až o pět hodin překonán rekordní čas Wild Oats z roku 2005, kdy dorazila do Tasmánie za 1 den, 18 hodin, 40 minut a 10 sekund. V dalším průběhu však vítr zeslábl a plavba zpomalila. Nejrychlejší lodě jsou v cíli závodu na 628 námořních mil (1163 kilometrů) očekávány v pátek nad ránem středoevropského času.

Závodu se zatím vyhýbají dramatické momenty, které ho provázely v minulých letech. Z původně 82 startujících jachet odstoupily tři, plavba si vyžádala i zranění dvou námořníků. Jeden přišel o několik článků prstu, ale po ošetření v nemocnici pokračuje. Jiný utrpěl po úderu částí stěžně zlomeninu nosu a lícní kosti a byl hospitalizován. Jeho loď se vrátila na moře a závodí dál.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>