Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová má poslední šanci zajistit si místo v Pekingu
 
      24. ledna - Melbourne (Austrálie) - Poslední šanci zajistit si účast na olympijských hrách v Pekingu bude mít v nadcházejících dnech Lenka Šmídová. Stříbrná medailistka z Atén se pokusí společně s novou partnerkou ve třídě 470 Lenkou Mrzílkovou vybojovat na nadcházejícím mistrovství světa v Melbourne jedno z pěti posledních volných míst na olympiádě.

 
O letenku do Číny bude od čtvrtka usilovat také mladá mužská posádka Ondřej a Pavel Bobkové.

Šmídové reálně hrozí, že na svou třetí olympiádu nepojede. Poté, co byl z programu her vyškrtnut závod třídy Evropa, v níž získala stříbro v Aténách, se Lenka rozhodla přejít na dvouposádkovou třídu. Dlouho spolupracovala s americkou kosatnicí Elizabeth Kratzigovou, jenže průtahy s udělením českého občanství nakonec způsobily, že Šmídová změnila partnerku.

S Veronikou Fenclovou sice v úvodu sezony uspěly na několika závodech Světového poháru, jenže hlavní kvalifikace pro OH, červencové mistrovství světa v Cascais, jim nevyšlo. Šmídová a Fenclová následně ukončily spolupráci.Od léta se začala připravovat Šmídová s mladičkou klubovou kolegyní Lenkou Mrzílkovou.
"Nemáme dostatek času na sjetí s Lenkou. Začínat na nové olympijské třídě není nic snadného a navíc vystřídání tří kosatnic to nijak neulehčilo. Ostatní týmy ve třídě 470 spolu závodí i několik olympijských cyklů," naznačila Šmídová, že probojovat se mezi pět posádek, které si zajistí účast v Pekingu, nebude snadné.
V tuto chvíli má start na OH jistý třináct zemí a pořadatelská Čína. "O těch pět zbývajících míst se bude snažit přibližně patnáct týmů z různých zemí, přičemž nejméně sedm je velmi silných. V nejlepší formě jsou teď asi Švýcarky, Rakušanky, Španělky a Rusky, podceňovat nesmíme ani Ukrajinky," jmenovala Šmídová největší soupeřky.

Společně s Mrzílkovou absolvovaly několik tréninkových jednotek, finální příprava probíhala v Melbourne od listopadu s přestávkou během Vánoc. "Trénovalo se hlavně soužití. Musely jsme si zvyknout na svoje pohyby a sladit se," přiblížila Mrzílková, která je optimistkou. "Myslím, že na olympiádu máme, ale stačí malá chybička na začátku a bude po všem. Úroveň špičky je hrozně vyrovnaná, to pak v závodě jde fakt o hrozné detaily," uvedla.

České jachtařky si na šampionát pořídily zbrusu novou loď, s níž budou sázet na opatrnější jízdu. "Pojedeme konzervativně bez většího rizika a budeme si hlídat ty soupeřky, které se ještě také nekvalifikovaly," nastínila taktiku Šmídová.

V Melbourne budou o olympiádu v Pekingu usilovat i muži. V červenci se mezi 22 postupujících nedokázali dostat Petr Fiala a Michal Škoda, a tak tentokrát zamířili na mistrovství světa mladí bratři Bobkové. Místo v Číně si zajistí ještě sedm zemí. "Mají docela slušnou šanci. Kdyby se jim dařilo tak jako v předchozím závodě, tak by se kvalifikovali," řekl Karel Bauer.

Světový šampionát v Melbourne odstartuje ve čtvrtek dopoledne, závěrečná rozjížďka je na programu 30. ledna.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>