Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Yacht Cub Znojmo pořádal Mistrovství ČR v jachtingu ve třídě STAR.
 
      V termínu od 27. do 29. června 2008 pořádal Yacht Club Znojmo (YCZN) Mezinárodní Mistrovství České Republiky třídy STAR, pro samotnou třídu to byl samozřejmě největší závod v tomto roce v Česku.

 
Na Vranovské přehradě bylo MČR naposledy v roce 2000, od té doby se Vranov potýkal při konání MČR s přebytkem nebo nedostatkem vody, v roce 2002 byly povodně a v roce 2003 to byla oprava hráze. Po dlouhé odmlce se tedy podařilo prosadit pořádání tak velkého závodu a pořadatelé nenechali nic náhodě a připravovali se již od začátku tohoto roku.




















Závod byl vypsán na 5 rozjížděk se třemi koly. Každé z kol bylo přes celé Vranovské jezero. Ředitelem závodu byl JUDr Milan Pivovarčík a hlavním rozhodčím
Ing. Roman Bradáč. V pátek se uzavírali přihlášky a byly v plánu první rozjížďky. Na první start se postavilo 9 přihlášených lodí z ČR, Rakouska a Polska.














Díky účasti zahraničních posádek se závod stal i mezinárodním mistrovstvím ČR.














Páteční počasí bylo nevyzpytatelné startovalo se za středního větru a díky přecházející bouřce, se závodilo ve všech povětrnostních podmínkách. Před bouří vítr zesílil, a silný déšť naopak vítr ?ubil?, do cíle se pak lodě sunuli za velmi slabého vánku.




















Při druhé a třetí páteční rozjížďce odpoledne byl vítr podstatně stabilnější a regulérnější. V tomto dni dominovala domácí posádka CZE 7372 Igor Štěrba ? Jiří Fetterle jako druzí do cíle dojížděli AUT 7699 Harry Höferer ? Gerhard Esbrunel a třetími se stali POL 7858 Arkadiusz Wierzbkki ? Krzysztof Pavlovski.

Po pátečních ?bojích? byl na večer organizátory naplánován společenský večer. Za podpory sponzora Lodní dopravy Vranov nad Dyjí vyjelo kompletní osazenstvo na vyhlídkovou plavbu parníkem, při této příležitosti byli degustovány vzorky vín ?Vinné sklepy Lechovice?. Po této vyhlídkové plavbě byla navštívena restaurace ?Vranovská krčma?, kde páteční večer gradoval a skončil.














V sobotu již v 10 hodin byli jachtaři připraveni na startu další tedy 4. rozjížďky.
Tento den byl klíčovým a rozhodovalo se o konečném pořadí. Při nárazovém středním větru rozhodovali maličkosti, které měli v konečném efektu velkou váhu. Po čtyřech rozjížďkách bylo o Mistru České Republiky již jasno. V celkovém pořadí i v pořadí českých posádek zvítězili domácí CZE 7372 Igor Štěrba ? Jiří Fetterle. Vítězstvím v poslední 5. rozjížďce svou výkonnost jen potvrdili. Díky kvalitním povětrnostním podmínkám se za dva dny odjel potřebný počet rozjížděk a bylo tak možné vyhlásit výsledky Mezinárodního mistrovství České Republiky v třídě STAR pro rok 2008.

Mistrovství ČR :
I. CZE 7372 - Igor Štěrba ? Jiří Fetterle (Yacht Club Znojmo)
II. CZE 6449 - Vítězslav Ott ? Stanislav Ott (Yacht Club Znojmo)
III. CZE 5973 - Jiří Dominik ? Jiří Dominik ml. (TJ Jachtklub Brno)

Mezinárodní Mistrovství ČR :
I. CZE 7372 - Igor Štěrba ? Jiří Fetterle
II. AUT 7699 - Harry Höferer ? Gerhard Esbrunel
III. POL 7858 - Arkadiusz Wierzbkki ? Krzysztof Pavlovski.

Česká posádka Igor Štěrba ? Jiří Fetterle tímto výsledkem získala další - třetí ocenění čím bylo Mistr Moravské flotily.

Po vyhodnocení výsledků začaly velkolepé oslavy?
MČR 2008 bylo velmi dobře organizátorsky připraveno a to jak po stránce sportovní tak i společenské, za co patří velké dík všem partnerům největšího závodu na Vranovské přehradě v tomto roce.
Partnery MČR byly : EXCALIBUR CITY ? Vinné sklepy Lechovice ? CASINO Magic Planet - Lodní doprava Vranov nad Dyjí ? Restaurace Vranovská krčma ? UNIMA v.o.s. ? HOSTAN ? Dřevojas v.d. ? Asistrade s.r.o. ? Gerja s.r.o. ? AluBau spol. s.r.o. ? J.P. Nápoje

TEXT: Jiří Fetterle FOTO: Jaroslav Novák

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>