Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
O Americký pohár se pojede v únoru v Perském zálivu
 
      Ženeva 6.srpna - Vody Perského zálivu si jachtařský tým Alinghi, jako obhájce trofeje, vybral za dějiště boje o 33. Americký pohár.

 
Závod proti posádce lodi BMW Oracle, který byl kvůli soudnímu sporu odložen z letošního roku, začne 8. února roku 2010.

Švýcarští Alinghi, vítězové nejstarší sportovní trofeje světa z uplynulých ročníků 2003 a 2007, si vybrali přístav Ras al-Khaimah (v překladu Vrcholek stanu) ve Spojených arabských emirátech, který se nachází nedaleko Hormuzského průlivu a hranic s Íránem.

"Naší prioritou bylo vybrat místo s dobrými podmínkami, které bude bezpečné pro oba týmy," řekl Novozélanďan Brad Butterworth, kapitán Alinghi, kterou financuje multimilionář Ernesto Bertarelli. Naposledy se jachtařský Americký pohár uskutečnil ve španělské Valencii.

Alinghi má pro ostře sledovaný souboj připraven katamaran, zatímco BMW Oracle Racing vlastníka Larryho Ellisona ladí v San Diegu trimaran. Obě lodi jsou dlouhé necelých třicet metrů, mají vysoké stěžně a jejich plachty jsou pro srovnání dvakrát tak velké než například křídlo známého letadla typu Boeing 747.

Regata se měla jet už v roce 2009, ale Američané zažalovali úřadující šampiony za to, že připravili nefér podmínky pro konání Amerického poháru, jež Alinghi zvýhodňují. Švýcaři ale letos soud ohledně pomocného motoru na lodi v New Yorku vyhráli.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>