Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
LT Cadet na Inselsee - Güstrow
 
      Mimořádně náročné povětrnostní podmínky provázely celé třídenní Otevřené mistrovství Německa mezinárodní lodní třídy Cadet na Inselsee v Güstrowě na severu území bývalé NDR,

 
kterého se zúčastnilo celkem 46 lodí, z nich 4 z České Republiky, jedna z Polska, ostatní posádky byly z Německa.

Již v pátek (2.10.2009) foukal silný poryvový severozápadní vítr o rychlosti 8-10 m/s, který až v pozdním odpoledni zeslábl na 3-4 m/s. První den Mistrovství se odjely všechny 4 plánované rozjížďky. V sobotu (3.10.2009) podmínky přitvrdily když po celý den dul ještě silnější a ještě více poryvový západní vítr o rychlosti 10-13 m/s. Ted den v průběhu dalších 4 plánovaných rozjížděk již začaly slabší posádky odpadat. Vyvrcholení závodu ovšem přinesla až neděle (4.10.2009). Pořadatelé zvažovali, zda mají závodníky na vodu vůbec poslat, protože vítr byl ještě bouřlivější, než v sobotu. Neustávající poryvy ze západu o rychlosti 15 m/s během jediné rozjížďky zredukovaly počet závodících lodí téměř na polovinu. Do cíle dojelo jen 25 posádek, ostatní skončily převrácené se stěžni zapíchnutými do mělkého dna porostlého chaluhami. Poslední 10. plánovanou rozjížďku ten den již pořadatelé neodstartovali.

Jen díky skvělé organizaci a bezchybnému zajištění dětí na vodě i na břehu bylo možné i v těchto náročných podmínkách závod uskutečnit bez mimořádných událostí. Extrémní podmínky dokonale prověřily zdatné a zkušené závodníky a byly velmi tvrdou školou pro zúčastněné juniory. Loňské vítězství v absolutním pořadí závodu German Open obhájila polská posádka Myksymilian Zakowski a Sonia Dubielak s vítězstvím ve 4 z 9 rozjížděk.

České posádky vybojovaly druhé a třetí místo: stříbrné, zlaté v kategorii dívčích posádek, skončily Johana Kořanová a Sára Tkadlecová se 3 vítězstvími v rozjížďkách a bronzoví byli Jiří Parůžek a Kateřina Hálová s vítězstvím v poslední z rozjížděk. V první desítce se umístila ještě nová smíšená česká posádka Michal Kliment a Anna Vallová na celkovém 10. místě. V závodu bojovala statečně i další nová, nejméně zkušená, teprve jedenáctiletá a "ultralehká" posádka sestavená na poslední chvíli před závodem kvůli rozchodu posádky Michal Kliment a Veronika Živná: Blanka Maršálková s Veronikou Živnou bojovaly v těžkých podmínkách s nedostatkem zkušeností a nedostatkem kil k vyvažování. V prvním dnu se juniorky stíhaly držet ve středu pole, ale druhý den,. kdy vítr zesílil, byl nad jejich možnosti a nedokončily žádnou rozjížďku. Přestože k tomu měly holky spoustu příležitostí, boj nevzdaly a v nejhorších podmínkách v neděli dokázaly zajet svůj nejlepší výsledek v závodě, když ve větru s poryvy až 15 m/s v 9. rozjížďce vybojovaly neuvěřitelné 23. místo a nechaly tak za sebou celou polovinu startovního pole! V celkovém pořadí obsadily Blanka s Veronikou nekonec 42. místo, v kategorii dívčích posádek byly 12. ze 14 a v kategorii juniorů se svým vůbec nejnižším věkovým součtem (22) byly 15. z 18.

Našim medailistům patří gratulace, zatímco české cadetské juniorky zaslouží pochvalu za statečnost, bojovnost a velký pokrok v průběhu závodu. Po zkušenosti z loňského ročníku German Open, kdy byla první německá posádka až na 3. místě, zavedli Němci prozřetelně novou kategorii, tzv. národní hodnocení: v něm byla nejlepší posádka Soentke Blindow a Anton Schmitter, následováni posádkami Nico Schimanski + Peter Jan Nicolaus a Tobias Willmann + Anton Panse. Závod měl vysokou sportovní, organizační i lidskou úroveň, což je u německých závodů pravidlem. Zajištění závodníků na vodě bylo maximální, na břehu o ně bylo postaráno jak z hlediska stravování, ohřátí a jiných potřeb tak i z hlediska společenského. Z Güstrowa jsme se po 3 dnech vraceli spokojení. Oficiální výsledky závodu German Open 2009.

Boris Živný (http://cadetclass.cz alias http://optimistclass.cz)

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>