Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Studenti Vysoké školy ekonomické DRUZÍ na jachtařském mistrovství světa!
 
      V sobotu 3.11 bylo ve francouzské Marseille slavnostně zakončeno Univerzitní mistrovství světa jachtařských týmů.

 
Závodu, na který se v jednotlivých státech jezdí kvalifikační regaty, se zúčastnil také tým Vysoké školy ekonomické v Praze. V konkurenci dvanácti nejlepších týmů z celého světa skončili Češi na fantastickém druhém místě!
Během sedm dnů trvající regaty Češi bojovali proti takovým jachtařským velmocím, jako jsou USA, Irsko, Itálie nebo např. Francie. Nechyběli také zástupci asijského kontinentu reprezentovaným Japonci. Hned první den závodu studenti Vysoké školy ekonomické ukázali, že nejsou na vodě jen do počtu, jak si většina ostřílených jachtařských týmů myslela. Po prvních třech rozjížďkách (celá regata byla vypsána na patnáct rozjížděk) se Češi usadili na prvním místě před obhajujícími Iry!

Druhý den Češi sice propadli na průběžné šesté místo, ale následujícího dne opět zabrali a dostali se těsně za vedoucí Italy. Zbytek pole však ztrácel jen minimálně. Nechyběl ani noční navigační závod kolem ostrova Iff, který se málem stal osudným hned několika lodím. Anglický tým spatřil skálu ostrova až když byla vzdálená jen metr od lodi. Jen s ohromným štěstím se lodi ani posádce nic nestalo. Ani neosvětlené rybářské lodě neusnadnili závodníkům jejich boj s mořem a tmou. Závěrem etapy se pak velká zaoceánská loď prohnala přímo středem závodního pole a týmy se jen ztěžka dokázaly vyhnout. Nakonec se ještě nepodařilo komisi postavit cíl podle propozic a nasměrovala tak vedoucí Český tým na skály mezi majáky. Díky perfektní práci navigátora si Češi i s touto nástrahou poradili a prvním místem v této etapě si upevnili celkovou druhou pozici. Vedoucí Italové však suveréně zvyšovali náskok před celým závodním polem a již dva dny před koncem mistrovství bylo jasné, že jejich pozice budoucích mistrů světa je neohrožena.








Češi se však až do posledního dne museli soustředit na nepříjemně dotírající Francii a USA. Celý tým se tak koncentroval především na tyto dva soupeře, kteří mohli ještě ohrozit skvělou druhou příčku. Během posledního závodního dne se našim vůbec nedařilo a ztratili mnoho bodů ze svého drahocenného náskoku. Žádnému z konkurentů se jej však již nepodařilo úpně smazat, a tak mohli Češi slavit druhé místo z mistrovství světa studentských týmů!






Český tým ve složení Markéta Schwarzová, Lenka Šenkýřová, Petr Fiala, Tomáš Vika, Nikola Guryča, Jan Jedlička, Michal Škoda a František Bauer ukázal světu, že ač jsme suchozemská země, je třeba s námi počítat i ve sportu, který od nepaměti ovládaly především přímořské státy.

František Bauer

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>