Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařka Šmídová vybojovala na mistrovství světa bronz
 
      VILAMOURA (Portugalsko) 8. července - Česká jachtařka Lenka Šmídová získala v sobotu bronzovou medaili na mistrovství světa v olympijské třídě Evropa. Na třetí místo se Šmídová v portugalské Vilamouře posunula díky vítězství v poslední dvanácté jízdě. Titul patří Fince Sari Multalaové, stříbro vybojovala Nizozemka Carolijn Brouwerová.

 
"Mám z toho dobrý pocit, i třetí místo je super. Bronzová medaile mě už hřeje v kapse," radovala se Šmídová. Své nejlepší umístění z mistrovství světa vylepšila o deset míst. "Tohle byl vrchol sezóny, která se vcelku povedla," komentovala Šmídová třetí místo na šampionátu a jednu výhru v závodu Světového poháru. Mistrovství světa přitom nezahájila nijak slavně. "Udělala jsem si to napínavé," vzpomínala Šmídová na úvodní soutěžní dny. Jednu jízdu pokazila a v další předčasně odstartovala, což znamenalo diskvalifikaci. "Bylo to jako těžká koule, už jsem si nemohla dovolit hrábnout," přiznala jachtařka.
Situaci dokázala vyřešit bravurně a ve výsledkové listině postupně stoupala vzhůru. Z kvalifikace postoupila Šmídová jako desátá. Pak využila změnu podmínek a v silnějším mořském větru se před závěrečným dnem posunula na čtvrté místo. "Kam jsem zajela, tam se mi vedlo," popsala Šmídová. Poslední jízdu s přehledem vyhrála, což ji vyneslo na bronzový stupínek. "Alespoň jednou vyhrát jsem si přála a ve finále to má větší hodnotu," těšila se jachtařka. V Portugalsku Šmídová zůstane ještě dva dny, odpočine si na pláži a půjde na golf. "Nemám handicap, pouze chodím trénovat údery," vysvětlila sedmá jachtařka z loňské olympijské regaty v Sydney. Doma se představí v rámci mistrovství republiky na Lipně a na zimu opět vyrazí za tréninkem do tepla na Nový Zéland. Výsledky - třída Evropa: 1. Multalaová (Fin.), 2. Brouwerová (Niz.), 3. Šmídová (ČR).

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>