Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Mistrovství ČR 2001 ve třídě Laser Radial
 
      Ve dnech 5.-8.7.2001 se v Kovářovské zátoce na Lipně odplachtilo MČR tříd Laser Radiál a Optimist International. Současně ve vedlejší lipenské zátoce probíhalo Mistrovství Vaurienů, Fireballů, Cadetů a 420. Závodníci byli ubytováni v Camphotelu Hruštice v chatkách, hotelu, autech i stanech.

 
Náklady na pobyt byly sice trošku vyšší než je v na českých vodách zvykem, ale areál také poskytoval všem prvotřídní podmínky k jachtingu i k rekreaci.
Například takovým fotbalovým hřištěm, kde v prestižním utkání nastoupilo proti pětici Laseristů snad čtyřicet Opťáků se může pochlubit málokterá česká přehrada.
Závodu předcházelo několik souběžných soustředění, YC CERE pro Lasery, 420 a Evropářku Aničku, soustředění ALT Optimist a mezinárodní výcvikový camp Cadetů. Do areálu i na vodu se při troše organizace a koordinace všichni pohodlně naskládali.
Ke startu se přihlásilo jen 18 Laserů, z toho 3 cizinci z dalekého Slovenska. Počáteční nadšení u jachtařů ?rekreantů? při zrodu třídy Laser již asi vyprchalo a tak závodili jen ti nejzávodivější, nejtrénovanější s chutí na vítězství. Krom žáků, juniorů a seniorů závodili i dva masters (veteráni, na Laseru od 35 let). Starší Master Karel Bauer (náš oblíbený předseda svazu jachtingu) měl dokonce na Laseru premiéru.
Vítr závodu zpočátku příliš nepřál. Zatímco celý týden před MČR během soustředění foukalo pravidelně, začátkem závodu se situace změnila. Vítr východních směrů utichal a stáčel se během rozjížděk a ty pak byly většinou rušeny. V sobotu odpoledne byla jedna rozjížďka překvapivě přerušena, přestože vál vítr slušné síly. To si už nasávali vítr bouřkové mraky za hřebenem šumavských kopců. Rozhodčí totiž dostali zprávu o blížící se vichřici, lámající stromy a hrozící převrácením a zničením plachetnic i zraněním závodníků.
Laseristé sice reptali, že se konečně trochu povozíme, že na vítr už přece čekáme 2 dny a že nejhorší smrt je z vystrašení, ale spolu s Opťáky se všichni stáhli na břeh do bezpečí.
Chvíli po přistání poslední lodě to přišlo. Větrné víry se řítili po hladině a zvedali sloupce vodní tříště. Vítr od jihozápadu hnal zpěněné vlny , na břehu nesl písek a boural stany. Dramatičtější situace byla na okruhu u Černé v Pošumaví, kde bouře zastihla část lodí na hladině a záchranáři se pěkně zapotili, aby polámané lodě a prochladlé trosečníky zachránili.
Silný vítr pak foukal celý večer i noc a ještě ho zbylo na 3 pěkné nedělní rozjížďky, které celému mistrovství vylepšili větrný průměr.
Mistrem České republiky na Laseru Radiál se stal po skvělém výkonu Zdenek Chlup z YC Brno, který vyhrával ve slabém i silném větru. Jeho vítězství neohrozil ani hromadný penaltový trest od JURY v začátku závodu, ani diskvalifikace z poslední rozjížďky po předčasném startu na černou vlajku.
Druhé místo vybojoval po vyrovnaném výkonu Martin Záchvěj z YC Baník Most, nyní na vojně v Dukle Praha a na třetí se probil v neděli z devátého Martin Pospíšil z YC Brno.
Mistrem v kategorii dorostenců se stal letos skvěle jezdící Vít Lachner z YC Spolana Neratovice před Michalem Černým z YK Lokomotiva Plzeň a Markem Vaňurou z JO Staré Splavy, všichni se nyní připravující ve sportovním centru mládeže YC CERE.

Závod byl letos mimořádně dramatický a vyrovnaný. Rozjížďky vyhrávali i závodníci na celkovém devátém a desátém místě. Rozvoj třídy Laser byl ohromně urychlen vznikem SCM CERE a jeho výcvikovými kempy. Třída Laser Radiál se ukazuje skvělá nejen jako přechodová pro mládež z dětských kategorií Optimist a Cadet na Olympijské plachetnice Laser Standart a Finn, ale i jako plnohodnotná kategorie pro všechny věkové skupiny sportovců včetně veteránů, kterým se z důvodu četných sportovních aktivit a vrozené štíhlosti nedaří překonat hranici 80 kg živé váhy.


MAP

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>